26 Април 2024 г. Петък

Колко големи са "големите промоции"

2011-03-08 10:53:24
Екипът на предаването “Тази сутрин” организира директен ценови сблъсък между най-големите вериги и кварталните магазини у нас, за да провери има наистина места, където пазаруването е по-евтино. 

Първата дисциплина в “трибоя” е най-евтини яйца, размер S. Верига номер 1 ги предлага за 17 ст., верига 2 - за 16 ст., верига 3 - за 14 ст. Производителите са различни и затова тук не претендираме за представителност. 

Краве сиренето от една и съща марка се намира за 10 лева на килограм във верига номер 1 и за 11.24 лева - във верига 2 .

Кашкавалът, също от една и съща марка, се предлага за 14.29 лева за килограм срещу 14.40 лева за верига номер 1. 

Най-евтиното кисело мляко предлагат във вериги 2 и 3 - по 39 ст. за една кофичка. Верига 1 няма толкова евтино мляко, но кофичките от всички останали марки, включително най-популярните и утвърдени, там са по-евтини. 

Захарта е на сходна цена и в трите вериги - от 1.89 до 2 лева за килограм. 

Олиото е най-евтино във верига номер 3 – 2.85 лева за литър, но всяка верига предлага различни марки.

Хлябът от една и съща популярна марка има най-ниска цена във верига номер 1 -  92 ст., срещу лев за същия продукт в другите две вериги.

Какъв е изводът? Във всеки магазин можем да намерим по някоя стока, която е най-евтина. На фона на тези редовни цени всяка верига прави големи и шумни седмични или дневни промоции на определени стоки. Големите вериги предлагат около 20-30 хиляди артикула. Намелени са едва 10-тина от тях. За да преценим къде е най-изгодно да напазарувате цяла кошница с храна, по-добре е да проверим цените на ненамалените стоки, защото те са по-решаващи за бюджета ни. 

За сравнение, сиренето, киселото мляко, кашкавалът и олиото в квартално магазинче са по-скъпи, отколкото в трите големи вериги, но дори там можем да намерим нещо, което е с по-ниска цена от това в чуждите големи вериги – като яйца за 12 ст., например. 

“Намалението на едно яйце, рекламирано с големи букви като супер уникална промоция, е сугестия, че всички останали цени са невероятни. Едно намалено яйце е способно да те накара да напълниш цяла количка с ненужни покупки. Така работи маркетингът”, обяснява психологът Пламен Димитров. 

Ако търсенето на най-ниските цени ви е хоби, може да загубите цял един ден в обикаляне по магазините. Ако просто пазарувате обаче, изберете най-близкия търговски обект и не се притеснявайте, че сте изпуснали големите намаления.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати