Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Ноем 25
Начало arrow Политика arrow България не бива да е периферия на ЕС!

България не бива да е периферия на ЕС!

  Print E-mail
2011-03-08 07:23:08
източник: dnes.bg

"Не искам да имам самочувствието на лидер на държавник на страна, която е от периферията на Европа".

Това заяви президентът Георги Първанов, който снощи се срещна с представители на българската общност в Дома Витгенщайн, Австрия.

"Искам България да участва активно в отстояването на нашите си позиции, на позициите на региона. Аз съм за това ние да имаме самочувствието не просто коректно и точно да изпълняваме изискванията от европейските доклади", продължи той.

 

Според него основен проблем за членството ни в Шенген е вътрешнополитическия скептицизъм.

 

"Разбира се ние коректно точно ще трябва и ние ще изпълним своите ангажименти, защото мога да кажа – това бе волята и становището на Консултативния съвет – най-представителният орган в държавата, който проведохме преди десетина дни", посочи Първанов.

По думите му обаче все още има скептицизъм в някои от страните от ЕС.

"Този скептицизъм е вътрешнополитически мотивиран. Той няма обяснение в това доколко ние коректно сме изпълнили техническите критерии. Там вътре във всяка една от тези страни има вътрешни проблеми, предстоят избори в някои от тях и от там възникват и проблемите на този етап.

Надявам се чрез една активна дипломация всички ние да можем да обърнем нещата. Говорим за много други общи проекти", обобщи държавният глава.

На срещата със сънародниците ни, живеещи в Австрия, президентът е пожелал поне малка част от младите, изучили се по света, да се върнат в родината си.

"Радвам се да чуя - че има много различни и разнообразни организации на българите тук и се надявам това да не бъде знак за прословутото разцепление на българите. Надявам се нашите организации тук да са една мрежа от общуващи си, използващи различни методи на работа сред общността", посочи Първанов.

"Има един такъв термин, който съм прочел - за духовната Санстефанска България. Ние десетилетия наред сме се стремили да постигнем Санстефанските граници във формалния смисъл на думата. Истината е, че е много по-важно духовната общност помежду ни", допълни президентът.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?