25 Април 2024 г. Четвъртък

Прогнозата на Дянков за 2,65% дефицит показва отказ от реформи

2010-07-12 19:58:59

Дефицитът в бюджета за следващата година е смятан „на косъм" от 3-процентния праг, което означава отказ от реформи. Това заяви икономистът Лъчезар Богданов, цитиран от Дарик радио.

Припомняме, че вчера пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков заяви, чеочаква бюджетен дефицит от 2.65% от БВП, като самата икономика ще нарасне с 3% през 2011 г.

"Вече много видно става на всички, че някак си финансовият министър няма особена тежест в правителството. Те решават какво ще правят за разни неща и след това казват на Дянков „оправи нещата или намери пари", коментира икономистът Богданов.

Понеже ни се карат от Европа, реши проблема, мръдни дефицита нанякъде. Това явно му се казва, за да може да мине на косъм.

Според Богданов първо целим до 3 процента и затова ги казваме 2.7%. И второ, как го постигаме? Напасваме така прогнозата за БВП, съответно допускане за събираемост на приходите, че да се вържат нещата, а това е притеснително. Мен това ме притеснява.

Като че ли има отказ от сериозни реформи, които наистина устойчиво да решат социалните проблеми. Всичко ще виси на ръба и в момента, в който някой запротестира и поиска 200 млн. и вече тази цел изчезва, тези 3%.

На въпрос дали взимането на заем от МВФ е удачно, Богданов отговори, че ако някой си мисли, че МВФ дава заем, за да може правителството просто да си харчи, защото не му стигат парите, това никъде не става. Никъде по света няма такова нещо, не е имало и няма и да има.

Това е като да имаш проблем в семейния бюджет, примерно ти е трудно да си плащаш наема или ипотечната вноска и да си кажеш, че ще вземеш друг заем. Като трябва и другия да плащаш, да отидеш при лихваря и да заложиш халката на жена си, после като и това не стигне - нивата на баба, после - всичко каквото имаш. Това е някакво безумие. МВФ, като се издъним и фалираме, ще дойде така или иначе.

източник: news.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати