26 Април 2024 г. Петък

Бивш собственик на фалирали банки опитва отново да влезе в сектора

2011-03-06 21:38:14
Бившият собственик на фалиралите през 1997 г. Банка за земеделски кредит и Добруджанска банка Атанас Тилев иска отново да навлезе в банковия сектор у нас. Това може да стане чрез компанията "Експат капитал", в която той притежава чрез свое дружество 34%, а останалите са собственост на бившия министър Николай Василев от кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев" и Никола Янков, бивш член на кабинета на царя.

"Експат капитал" е подал обвързваща оферта за покупката на 49.99% от капитала на Българо-американска кредитна банка, които в момента са собственост на ирландската Allied Irish Banks (AIB). Така информацията, която от известно време се носи в банковите среди, вече е потвърдена официално.

Всъщност причина за това стана публикация в блога на разследващия журналист Юрген Рот, според която управителят на БНБ Иван Искров е оказвал натиск върху AIB да продаде дела си на Централна кооперативна банка (ЦКБ), които също се спрягат за кандидат-купувачи. От централната банка реагираха, като отрекоха твърденията на Рот и го призоваха да свали материала от блога си. Впоследствие от БНБ разпратиха до медиите цялата си кореспонденция с него, AIB и "Експат капитал".

Именно от писмото на "Експат" с копие до управителя на БНБ Иван Искров и подуправителя и шеф на "Банков надзор"Също така бихме желали да потвърдим, че сме подали обвързваща оферта към AIB, която все още е валидна и не е изтекла. Ние продължаваме да имаме интерес към БАКБ." Подписано е от Николай Василев и Никола Янков.

В разменената кореспонденция между БНБ, AIB и "Експат" мажоритарният собственик на БАКБ и кандидат-купувачът също отричат информацията в публикацията на Юрген Рот. Написаното там посочваше за проведена среща между тях, управителя на централната банка и ЦКБ, при която Иван Искров е указвал натиск ирландците да се откажат от офертата на "Експат" за 7 млн. евро и да продадат дела си на ЦКБ.

В писмо на AIB до БНБ, подписано от директор "Корпоративни финанси" в ирландската банка и съветващ по евентуалната продажба, се казва, че AIB и нейни представители не са се срещали с управителя на централната банка във връзка с процеса на продажба на дела им в БАКБ и че върху ирландската банка не е бил оказван натиск от никаква трета страна във връзка с продажбата на нейни акции в БАКБ. И в писмото на "Експат" до БНБ се отрича информацията в статията на Рот.

Василев и Янков заявяват, че нямат никакъв контакт с Юрген Рот, че не са комуникирали нито с него, нито с друга трета страна аспекти от офертата си. В писмото се посочва, че "единствената среща, която сме провели в БНБ в присъствието на AIB, е с г-н Румен Симеонов и г-жа Нели Кордовска (главен директор "Банков надзор" - бел. ред.) на 9 февруари 2011 г. На тази среща не са споменавани други потенциални купувачи или детайли от техни оферти"По повод на твърдението ви за оказан натиск от страна на г-н Иван Искров по време на среща с AIB и "Експат" категорично заявяваме, че такава среща никога не е имало и никога и по никакъв повод не е оказван натиск на AIB."

Освен че отричат написаното в блога на германския журналист, от БНБ посочват и, че ще публикуват на сайта на централната банка цялата кореспонденция и ще предприемат необходимите мерки по съдебен път, ако той не свали статията. На 2 март в блога на Юрген Рот въпросната статия все още беше там, включително и писмата на БНБ, AIB и "Експат". На 6 март статията и писмата не се откриваха в блога му.

Другият спряган кандидат-купувач и в банковите среди у нас, и в публикацията на Юрген Рот е ЦКБ. Тя направи пълно проучване на правното и финансово състояние (дю дилиджънс) и на клона на словенската Нова люблянска банка у нас. ЦКБ имат значителен опит в събирането на дългове и вземания. Те придобиха (чрез конкурси с подаване на оферти) няколко банки в несъстоятелност, фалирали през 1996-1997 г., сред които и Банка за земеделски кредит и Добруджанска банка на Тилев, както и фалиралата през 2005 г. Международна банка за търговия и развитие.

Към края на миналата година БАКБ управлява активи на стойност 737.6 млн. лв., което я нарежда на 18-о място по големина в банковата система. Миналата година банката приключи на загуба от 14.4 млн. лв.

Тилев и неговите интереси

В началото на 90-те години Атанас Тилев става собственик на Банка за земеделски кредит, която през 1997 г. фалира. По време на съществуването й БЗК финансира фирми около икономическия кръг "Орион", близък до тогавашния премиер Жан Виденов, а немалък поток отива и към фирмите на Атанас Тилев. Публикация на "Капитал" от октомври 1996 г. цитира доклад на БНБ, според който към фирми на Тилев са отпуснати заеми за около 1.2 млрд. лв. След фалита на БЗК Тилев живее основно в чужбина. Впоследствие той неведнъж е обвинявал за кредитите към "Орион" изпълнителния директор на БЗК преди него Янко Янков.

В средата на октомври 2010 г. стана ясно, че "Дар финанс" ЕООД с управители Атанас Тилев и Иван Бакалов и с мажоритарен акционер регистрираната в Лихтенщайн "Дару" АД е придобила 34% от капитала на притежаваното от Василев и Янков "Експат капитал". Придобиването е осъществено чрез увеличение на капитала на "Експат капитал". Още тогава Николай Василев заяви за "Дневник", че Атанас Тилев е един от основните инвеститори във фондовете на дружеството, а впоследствие е проявил желание да стане съдружник и с възможностите си да помогне за развитието на дружеството. Член на ръководството му е и синът на Тилев - Хари.

"Евробилд", новият акционер в "Експат"
Бургаското дружество "Евробилд" е новият акционер в "Експат капитал". През втората половина на миналия месец капиталът на "Експат" е увеличен с 12 млн. лв., показва информация в търговския регистър. Удостоверението за внесените средства издадено от банката на 23 февруари. 11 930 000 лв. от увеличението е направено от "Евробилд". Според информацията в търговския регистър дружеството е регистрирано в Бургас с основна дейност строителство. Съдружници в него са двама души - Борислав Райчев и Тенко Янев. За първия не излиза друга информация в регистъра, а вторият е управител, представител и съдружник в още няколко фирми с регистрация в Бургас - "Евробетон", "Булстрой инженеринг", "Пирин консулт". Пред "Дневник" Николай Василев посочи, че "Евробилд" е техен партньор и вече акционер, но без право на глас. По неговите думи компанията има собствен капитал над 30 млн. лв. Василев не пожела да коментира повече подробности около новия партньор на "Експат", като посочи само, че това е български партньор. "Все още чакаме отговор за подадената оферта за БАКБ. Тъй като шест месеца нямаме отговор, решихме да увеличим капитала си, за да покажем, че намеренията ни са сериозни. Ако бъдем одобрени за купувач, имаме намерение да увеличим още капитала", посочи още Василев.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати