29 Март 2024 г. Петък

София ще увеличава такси и ще въвежда нови

2011-03-06 21:34:09
Предложение за увеличение на някои общински такси в София се появи само месец след приемането на бюджета на Столичната община. На сайта на Столичния общински съвет е публикуван проект на промени в наредбата за местните данъци и такси, който предвижда поскъпване с 15 до 50%  на 20 от действащите такси за услуги на гражданите и бизнеса и въвеждането на 12 нови. В проекта не се уточнява с колко ще нараснат приходите на общината, ако предложенията бъдат одобрени от съветниците.

Формално основните общински данъци в София - данък сграда и такса смет, не бяха променени за 2011 г. На практика обаче домакинствата в 14 столични квартала ще плащат повече за тях, защото в края на миналата година бяха преместени в групата на по-престижните райони. Очакват се промени в цените и за паркиране в синя зона - увеличение за идеалния център от 1 лв. на 2 лв. на час и разширяване на територията за платено паркиране със зелена зона, в която ще се плаща по 1 лв. на час престой.

Според проекта вносител на новите предложенията е зам.-кметът по финансите Минко Герджиков. "Не зная за какво става въпрос, последните месеци бях много зает със старта на данъчната кампания. Вероятно документът е изготвен от моя отдел", обясни той за "Дневник".

Промените са мотивирани с постъпили от структурните звена на Столичната община предложения за въвеждане на нови услуги или нови цени. Районните кметове, с които "Дневник" успя да се свърже, отрекоха да са предлагали подобно нещо. Главният архитект Петър Диков също каза, че направление "Архитектура и градоустройство" не е предлагало оскъпяване на услугите си.

"Председателят на общинската стопанска комисия Николай Стойнев (ГЕРБ) също не беше запознат с предложенията.

"В много общини има актуализации на местните данъци и такси, което е по наша препоръка", коментира изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова. По думите й за някои плащания има увеличение, но за други - намаление. Обобщените данни на сдружението на база приетите вече общински бюджети показвало увеличение с около 5-10% на местните данъци и такси. "След приемането на бюджетите не могат да се променят данъците, но таксите могат да се актуализират по всяко време на годината", уточни Чавдарова.

Проверка на "Дневник" показа, че от по-големите общини само в Пловдив има промени в таксите за някои административни услуги - за гробни места, както и за паркирането, свързани с въвеждането на синя зона. Варна и Бургас са променяли наредбата за местните такси и цени на услуги основно заради туристическата такса, която отпадна, и за да впишат новите срокове за плащане на такса смет.

Увеличаването на местните такси ще е в противоречие с обещанието на управляващите да се облекчи административната тежест за гражданите и бизнеса. Преди месец кабинетът прие промени в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, които предвиждат изработването на методика за определяне на разходоориентиран размер на всички административни такси, което означава цената им само да покрива разходите за предоставяните услуги.

Методиката трябва да бъде предложена до 6 месеца от министрите на финансите и на икономиката и да влезе в сила от началото на 2012 г. Предвижда се да не се събират такси за отстраняване на нередовности и/или за предоставяне на допълнителна информация. Приходите от таксите не могат да се изразходват за допълнително материално стимулиране на служителите на административните органи, а само за повишаване качеството на предоставяната услуга, е посочено в проектозакона.

Анализ на Института за пазарна икономика за изпълнението на държавния бюджет през януари открои факта, че за разлика от данъчната събираемост неданъчните приходи в бюджета са нараснали с 36% на годишна база, като при държавните такси увеличението е с 28%. "Това едва ли кореспондира с някакво видимо подобряване на държавните услуги и означава, че или таксите са се повишили, или услугите, за които се дължат такси, са нараснали като брой", коментират експертите.

През октомври 2009 г. доклад на Световната банка за административните такси в България изчисли, че за три години - от 2005 до 2008 г., те са се увеличили с 60%. От институцията бяха стигнали и до извода, че целта на тези такси е не само да покриват разходите за извършваните услуги, но и да генерират допълнителни приходи за администрацията.

Предложения за нови такси в София:
- издаване на виза за преместваемо съоръжение - 20 лв.
- съгласуване и одобряване на проекти на инженерната инфраструктура - 50% от таксата за разглеждане в общински експертен съвет по устройство на територията
- издаване на писмо за заличаване на ипотека, вписана в полза на Столичната община - 30 лв.
- преписка за изкупуване право на собственост върху земя с учредено право на строеж - 30 лв.
- преписка по учредяване право на строеж, пристрояване или надстрояване - 30 лв.
- преписка по прекратяване на съсобственост или изкупуване на общински имот - 30 лв.
- издаване на дубликат на документ от архива на търговските отдели - 10 лв.
- извършване на проверки по искане на етажна собственост - 10 лв.
- издаване на регистрационен талон за ППС с животинска тяга - 10 лв.
- изискване на документи по гражданска администрация от други общински администрации - 10 лв.
- изготвяне на констативен протокол за необходимост от извършване на ремонтни дейности в общите части на сгради - 40 лв.
- изготвяне на справка по искане на съдебен изпълнител - 5 лв.

Някои от идеите за по-високи цени:
- определяне на строителна линия и ниво на строеж - от 10 лв. на 20 лв.
- удостоверение за факти и обстоятелства по териториалното и селищно устройство - от 5 лв. на 10 лв.
- заверяване на преписи от документи и от копия от планове - остава 1 лв. на лист, но не по-малко от 10 лв.
- издаване на заверено копие от акт за общинска собственост - от 7.50 лв. на 10 лв.
- заверка на копие от документ от дирекция "Информационно обслужване" - от 0.50 лв. на 1 лв.
- отписване на имоти от актовите книги на районните администрации - от 13 лв. на 15 лв.
- писмени справки относно собствеността и издаване на удостоверение за техническа характеристики - от 13 лв. на 15 лв.
- справки по досиета на актове за общинска собственост - от 13 лв. на 15 лв.
- справки за извършени сделки с имоти общинска собственост - от 13 лв. на 15 лв.
- издаване на служебни бележки с удостоверения - от 13 лв. на 15 лв.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати