19 Април 2024 г. Петък

Българинът обеднява от ГЕРБ, сметна Станишев

2011-03-06 20:31:03

„Колкото по-бързо си отиде това правителство, толкова по-добре за България", това каза на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев.

„За нас е по-изгодно ГЕРБ да си изпие чашата до дъно. Виждате темпът, с който ГЕРБ губи доверие. Три години ще бъде твърде дълго време. Друг е въпросът дали и останалите партии от опозицията са решени на това. Търсим вот на недоверие и падане на правителството”, коментира Станишев, запитан дали БСП ще чака още една година, за да се бори да свали правителството.

„С всички демократични средства ще се борим ГЕРБ да си отиде”, заяви лидерът на БСП. Той обясни, че партията готви и социални протести, като ще се бори да спечели доверието на хората. „Няма социална група, която да е доволна от политиката на ГЕРБ”, смята Станишев.

„Това е политика на затягане на коланите и на прогресивното обедняване на българите” каза още лидерът на БСП Сергей Станишев.

„През 2008 г. правителството, в което БСП играеше роля, при БВП от 69 млрд., събираше като приходи 27 млрд. лв., които се разпределяха за всички политики. Тази година при БВП от 77 млрд. лв., т.е. с 8 млрд. повече, отколкото през 2008 г., планират да съберат с 3 млрд. лв. по-малко приходи. Затова няма пари за заплати, пенсии, за здравеопазване, за по-качествено образование”, добави още той.

Станишев определи като още по-безумна идеята финансовата политика да се записва в Конституцията, тъй като това е своеобразна гавра с нея.

"Бюджетът и инструмент за национална политика.

С предложенията искат да сложат кръст. Подобна политика обрича България крайно да остане най-бедната и изостаналата в ЕС,” смята лидерът на социалистите.

Запитан дали има ли противоречие в целите на партията и равносметката му като лидер, той отговори, че има вътрешно противоречие между тясно партийния интерес и нашата отговорност пред България, но БСП винаги се е водила от държавния интерес.

„БСП е единствената партия, която е отстъпвала от властта в името на икономическата, политическата, социална стабилност и развитие на страната, „изтъкна лидерът на БСП.

„За мен е недопустимо посланик, на която и да е държава да бъде на пресконференция в Министерски съвет заедно с българския министър-председател”, заяви Станишев по повод вчерашната съвместна пресконференция на премиера Бойко Борисов с американския посланик Джеймс Уорлик в Министерския съвет във връзка с представянето на доклада на Държавния департамент на САЩ.

Станишев подчерта, че в мандата си не е допускал подобно нещо. Според него става въпрос за недостатъчно държавническо самочувствие, ако се търси постоянно външна легитимация, даже от ниво посланик. До българския премиер трябва да седи друг министър-председател, президент или в най-лошия случай - министър, изтъкна Станишев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати