26 Април 2024 г. Петък

Скандален филм пак очерни България в Европа

2011-03-06 16:56:55
Визията на известния британски актьор и журналист Майкъл Палин за България като страна на чалгата и циганите, отново стана достояние на английската публика. Скандалният филм на Палин бе излъчен след присъединяването на страната ни в ЕС, а тенденциозното изкривяване на образа на България бе продължено и на 15 февруари т.г., докато страната ни опитва да получи подкрепа за Шенген.

България отново е очернена в очите на и без това претенциозните британци.

След скандалния филм на актьора и журналист Майкъл Палин "Michael Palin's New Europe'' от 2007-а, авторът продължава да натрапва визията за страната ни като държава на чалгата и циганите и днес.

Интересно е, че лентата се завъртя първо по време, когато страната ни бе приета за пълноправен член на ЕС и внушаваше каква грешка е това, а сега отново е продължена - когато България опитва да получи подкрепа за Шенген.

За възмущението си от тенденциозното представяне на страната ни алармира писателят и публицист Мартин Ралчевски, който живее и работи във Великобритания.

Продължение на скандалното омаскаряване на страната ни във филма на Палин той гледал на 15 февруари т.г. по телевизия ''Yesterday''. Водещият пак е на път от Лондон, през Румъния, Сърбия, Македония, България, до Турция.

Навсякъде Палин показва хубавите страни на държавите, през които минава.

'Както виждате Румъния е не само красива, но и модерна страна, - обясни той. - Страната отдавна няма нищо общо с комунистическото си минало. Пазарната икономика е установена напълно и тук практически може да се намери всичко...'', описва филма Ралчевски, а същото настроение оставяло и споделеното от Палин при влизането му в Сърбия и Македония.

Следва обаче познатият от предишното му предаване шок.

''България е известна най-вече с това, че тук живеят много цигани. В тази страна циганите са около половината население'', започва разказът си Палин, след като пристига в София.

Той обаче не поема към забележителностите на града, а към дома на Азис. Следва тежко интервю, в което чалга-звездата говори за дискриминацията.

„Ти си от цигански произход, нали? И си най-известният циганин в държавата? А как се чувстваш? Има ли дискриминация към теб?'', са част от въпросите на журналиста, на които Азис отговаря утвърдително.

 ''Защо? Какво не харесват хората у теб, та ти си музикант. Не си политик.'', продължава водещият.

''Този цвят на кожата ми не е тен. Такъв съм се родил. Това явно винаги ще е трън в очите на някои'', отговаря тъжно Азис и интервюто с него приключва.

Продължава обаче филмът на Палин с покъртителни кадри от Столипиново.

"Този град е известен с това, че в него живеят най-много цигани.

Много повече в сравнение с другите градове на страната. Наричан е още „циганският град", запознава зрителите британецът с Пловдив. Виждаме го качен в каруца, звучи чалга, фонът е от стари панелки, боклуци и десетки цигани около водещия.

''Какво работят тези хора?'', пита той.  ''Повечето не работят нищо'', отвръща му преводачката. Палин отпива глътка безалкохолно и шептейки към камерата шеговито казва: ''Да се махаме от тук''.

Така приключва репортажът от България на Палин, разказан от Ралчевски. След това британецът продължава към Турция, която също като Сърбия и Македония е показано като една чудна страна с богата култура.

Остава само черното петно България. И въпросите защо точно и единствено България трябва да получи подобно представяне във Великобритания, защо това се превръща в тенденция и от какво са породени чувствата на мистър Палин към страната ни?

източник: bnews.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати