26 Април 2024 г. Петък

Българският пазар на недвижими имоти разчитал на руснаци за излизане от кризата

2011-03-06 09:22:17
Българският пазар на недвижими имоти, където предлагането значително превишава търсенето, особено в туристическите райони в планините и по Черноморието, възлага надежди за излизане от кризата на руските купувачи, които от три години стават все повече, предава агенция "Франс прес" в кореспонденция от Банско.

За последните три-четири години имот в България са си купили над 200 000 руснаци, като общата стойност на имотите надхвърля 1 млрд. долара, казва председателят на Международната федерация за недвижими имоти (ФИАБЦИ) Алекс Романенко, цитиран от агенцията. Според него близостта на българския и руския език, използването на кирилицата и общата културна традиция, белязана от православното християнство, улесняват контактите.

България е близка държава, която на практика принадлежеше на СССР и където родителите ни по традиция прекарваха отпуска си. Освен това предстоящото й присъединяване към Шенгенското пространство на свободно движение на хора ще улесни пътуванията, обобщава Марина Некрасова, собственик на руската агенция за недвижими имоти "Бест", припомняйки комунистическото минало на страната, когато тя бе близък съюзник на Москва.

България е начело в покупките на имоти от руската средна класа от Москва и Санкт-Петербург заради изключително изгодното съотношение качество-цена в модерните курорти, подчертава тя.

Антония Вирт, президент на ФИАБЦИ - България, акцентира върху достъпната цена на луксозни услуги като СПА и голф игрищата. Според нея руснаците, които разполагат с пари в брой, заместват британците, които препродават на половин цена придобитата от тях с кредити собственост, бързайки да изплатят тези кредити заради кризата.

Преди влизането на България в Европейския съюз през 2007, масовото купуване на имоти от британци предизвика взрив в цените и подхрани бума в строителството, съпътстващ посткомунистическия преход, припомня Галина Максимова от българската агенция за недвижими имоти "Софтконсулт".

Ако през 2007 г. общата стойност на операциите с имоти е възлизала на 1,88 милиарда евро, то през 2008 г. е регистриран спад от 33 процента, който през 2009 г. нараства на 45 на сто, а през 2010 г. - на 51 процента, сочат пък данните на Българска агенция за инвестиции.

По южното крайбрежие агенция "Явлена" очаква за тази година увеличение на продажбите от 300 процента спрямо 2010 г. заради изгодните цени - под 875 евро на кв. м. Руснаците преобладаваха на пазара още през 2010 г., с 56-процентен дял от него, припомнят от там.

На северното крайбрежие, което е по-добре уредено, най-предпочитаният от купувачите град е Варна, където средната цена е спаднала средно до 1229 евро на кв. м след годишен спад от 19 на сто през 2009 и 2010 г.

Руснаците, наред с германците, гърците и румънците, са най-многобройните туристи в България. Тази зима се очаква ръст от три процента в броя на туристите, най-вече руските, допълва АФП.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати