29 Март 2024 г. Петък

Уорлик: Има воля за борба с наркотиците и корупцията

2011-03-05 15:59:31

Американският посланик в София обяви, че българското правителство има политическа воля да се обърне не само към сериозните проблеми на наркотиците, но и да се заеме с корупцията и организираната престъпност.

Джеймс Уорлик направи това изявление на специална пресконференция с премиера Бойко Борисов. Повод за срещата между двамата е последният доклад на Държавния департамента на САЩ.

В него пише, че способността на българската митническа агенция за борба с наркотрафика е намаляла. Според доклада, причина за това са структурни промени, които дават приоритет на борбата с другите видове контрабанда, за сметка на борбата с наркотиците.

След констатацията за наличието на политическа воля, все пак американският посланик отбеляза, че работата не е приключила.

Трябвало да се направи повече в областта на наркотиците и още повече в борбата с организираната престъпност и корупцията. Положителна стъпка били промените в Наказателно процесуалния кодекс, както и очакваното законодателство за конфискация на незаконно придобитото имущество.

„Още трябва да се направи за реформиране на съдебната власт и да се гарантира, че прокуратурата ще бъде максимално ефективна”, заяви Уорлик. Същевременно трябвало да се гарантират правата на гражданите.

Американското правителство било готово да работи с българското по тези въпроси.

В своята позиция министър-председателят цитира мнението на граждански организации и наблюдатели, че по-добър доклад на Държавния департамент за България не е имало.

Борисов отбеляза, че е отчетена силната политическа воля на правителството.

Можело само да ни радва, че пътят на наркотиците започва да заобикаля България. Причината за това, според Борисов, е по-добрият граничен контрол.

Следващата седмица започват консултациите с парламентарните групи за Закона за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати