25 Април 2024 г. Четвъртък

Испания е твърдо с нас за Шенген

2011-03-04 17:18:25

Премиерът Бойко Борисов се срещна с испанския си колега Хосе Луис Сапатеро.

След срещата министър-председателят заяви, че Испания подкрепя напълно страната ни за влизането й в Шенген.

"Много дълго говорихме с него и с външната министърка за положението в Либия. Знаете, че нашият еврокомисар Кристалина Георгиева е там. Много е тежко положението. Ние утре имаме готовност да изпратим голям самолет. Нашият външен министър Младенов ми каза, че всичко е окей, за да се извозват хора. Просто положението там става все по-зле”, каза той.

Според премиера, в следващите месеци кризите в света ще бъдат заради липса на вода и храна, а след това за петрол, а след това за петрол и енергия.

 

"Подкрепяме ви за Шенген, както направихме и от самото начало на преговорите за присъединяването ви в Европейския съюз”, заяви Хосе Сапатеро.

По време на разговорите двамата министър-председатели изразиха желанието на страните за задълбочаване на стратегическото партньорство в рамките на Европейския съюз.

Премиерите на България и Испания обсъдиха политическата и икономическата обстановка на Балканския полуостров и събитията в Северна Африка. По време на срещата Борисов и Сапатеро разговаряха и за възможностите за присъединяване на други страни от Балканския полуостров към Европейския съюз.

Министър-председателят Бойко Борисов представи страната ни като привлекателна дестинация за испански инвестиции, основно в изграждането на жп инфраструктура и строителство на магистрали.

"В момента България е страната с най-ниските данъци в ЕС, корпоративният данък е 10%, а ДДС– 20%. Политическата обстановка е спокойна и стабилна. България има фискален борд и българският лев е вързан с еврото. Имаме стабилна валута и валутен резерв от над 6.7 млрд. евро”, заяви още премиерът Борисов.

Министър-председателят заяви, че досега испанските фирми се интегрират добре в нашата страна. Обсъден е и извънредният Европейски съвет за стабилността на еврото на 11 март. Борисов е заявил, че страната ни е била една от малкото страни в ЕС, толерирала с „махането на наказателната процедура за свръх дефицит”.

Борисов покани испанския бизнес да инвестира в България.

В края на срещата министър-председателят Сапатеро прие поканата на българския си колега да посети София.

В рамките на визитата в испанската столица премиерът Бойко Борисов посети българския щанд на изложението „El Salón de Cazadores, Venatoria” 2011, открито от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. На събитието присъства и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати