20 Април 2024 г. Събота

Българските митници са отслабили борбата с наркотрафика

2011-03-04 10:09:43

Съдейки по намаляващите залавяния на наркотици, способността на агенция "Митници" за борба с дрогата е отслабнала през 2010 г. 

Това се посочва в 28-ия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за международната стратегия за контрол над наркотиците. Докладът за 2010 г. беше внесен в Конгреса днес. 

Макар да има някои доказателства, че трафикантите заобикалят България по алтернативни маршрути, стратегическото й географско разположение за транзит на хероин я прави уязвима за международните организации, пренасящи наркотици за Европейския съюз, се посочва в документа. 

В него се повтаря констатацията, че страната е транзитна за хероин и кокаин и се отбелязва, че способността на митническата агенция за борба с наркотрафика е отслабнала.

Според доклада причина за това са структурни промени, които дават приоритет на борбата с другите видове контрабанда за сметка на борбата с наркотиците.

Един злополучен ефект от тази промяна е, че митническата агенция е подчинила много от най-добрите си звена  за борба срещу накротиците на региноналните управители.

Както личи от по-ниските равнища на залавянията, загубата на независимост на тези звена неблагоприятно е повлияло на способността на митниците да разследват контрабандата на наркотици и да извършват мащабни операции по граничен контрол, се посочва още в документа, цитиран от БТА.

В заключение се подчертава, че българското правителство е демонстрирало политическа воля за борба с големите престъпни мрежи и е започнало многобройни съдебни дела, в които обвиняемите са фигури от високите нива от организираната престъпност.

Отбелязва се, че има данни за намаляване на местното производство на синтетични наркотици. 

Необходим е по-ефективен надзор над полицията и съдебната система, така че тези, които компометират разследванията, да бъдат разследвани, е друга констатация в доклада.

Според него ще бъде от голяма полза за България да инвестира в модернизирането на полицейското оборудване на антинаркотичните звена. Потвърждава се, че американското правителство ще продължи активно да подкрепя усилията на страната да укрепва антикорупционното си законодателство.

Докладът на Държавния департамент по международните въпроси на борбата с наркотиците се изготвя всяка година и описва усилията на над 100 страни по света в борбата с наркотрафика.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати