29 Март 2024 г. Петък

Светът ни поздрави за 3 март

2011-03-03 15:04:40

По повод националния празник 3 март президенти и ръководители на международни организации, сред които президентите на САЩ, Индия, Гърция, Корея, Индонезия, Черна гора, кралица Елизабет Втора, краля на белгийците Албер Втори, генералния секретар на ООН, изпратиха поздравителни писма до президента Георги Първанов.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун поздравява държавния глава и българския народ и подчертава, че повече от всякога проблемите, пред които сме изправени, надхвърлят националните граници. Намирането и прилагането на решения за тези сложни предизвикателства изисква търпение, решителност и сътрудничество, ефективни глобални действия. "Окуражен съм от това, че мога даразчитам на лидерството, посветеността и подкрепата на България за нашите продължаващи усилия да изградим устойчив, сигурен и справедлив свят за всички", се казва в поздравлението.

"От името на народа на Съединените американски щати и лично от свое име поднасям поздравления на Вас и на народа на Република България по случай националния празник на страната", се казва в поздравителното писмо на президента на САЩ Барак Обама. "Приятелството и сътрудничеството между нашите две страни като съюзници на НАТО и партньори в региона и по света се задълбочава, и става все по-силно с всяка изминала година. Ние работим заедно за сигурността на Европа, против тероризма и за стабилизирането на Афганистан, за да не служи той никога повече като база на крайни екстремисти", отбелязва американският президент. "Съединените американски щати са благодарни за работата на България през последните няколко години като част от трансатлантическата общност и за подкрепата, която оказвате на страните от Западните балкани, които се стремят да станат членки на Европейския съюз и НАТО", подчертава президентът Обама.

"Очаквам тясното сътрудничество между нашите две страни да продължи и в бъдеще, като по случай празника желая на Вас и на целия български народ щастие и просперитет", се казва в заключение в поздравителното писмо.

Президентът на Гърция Каролос Папуляс изразява поздравления и сърдечни пожелания за благоденствие, прогрес и просперитет на приятелския български народ.

Кралят на белгийците Албер Втори предава искрени поздрави за щастие и здраве и изразява надеждата си съществуващите отношения на приятелство и сътрудничество между двете държави да бъдат засилени.

"С голямо удоволствие изпращам най-сърдечни пожелания до Ваше Превъзходителство, както и най-добрите си пожелания за успех на народа на България през настоящата година", се казва в посланието на Нейно Величество кралица Елизабет Втора.

Президентът на Индия Пратибха Патил поздравява президента Първанов и българския народ по повод националния празник и отбелязва, че отношенията между България и Индия са традиционно топли и приятелски. Патил изразява увереността си, че двустранните отношения ще се развият и разнообразят в нови сфери в полза на двата народа.

Президентът на Република Корея Ли Мьон-бак поздравява сърдечно държавния глава по повод националния празник и използва възможността да изрази удовлетворението си от стабилното развитие на двустранните отношения и убеждението си, че сътрудничеството, основано на общи интереси, взаимно уважение и приятелство между народите на България и Корея ще бъде засилено още повече през следващите години. 

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати