29 Март 2024 г. Петък

Желю Желев: Българи, не се отчайвайте!

2011-03-03 10:25:54

Не се отчайвате, въпреки че ситуацията наистина е много сериозна и отчайваща. Това пожела на българите в интервю за БГНЕС първият демократично избран президент на България д-р Желю Желев.

"Нашият народ е оцелял при невероятни обстоятелства, той е карал 700 години робство - 200 години византийско робство и след това още 500 години османско иго. И въпреки тия големи пропадания в нашата история, той е оцелял и се е възраждал като птицата феникс, която възкръсва от пепелта", каза д-р Желев. Той напомни, че само за две-три десетилетия след Освобождението, народът ни превръща Свободна България в една модерна, напредничава европейска държава - с европейска администрация, модерна образователна система, модерни пътища с каменна настилка, първите български железници, модерното земеделие. "Така че нашият народ не трябва да се отчайва, ние сме излизали от всякакви, най-невероятно трудни ситуации и сме възстановявали и духа, и перспективите за развитие. А това се дължи, според мен, на факта, че ние сме древен народ, с което трябва да се гордеем", категоричен бе Желю Желев.

Той напомни, че първото свидетелство за съществуването на българи, е китайска хроника от 2137-ма година преди Христа, което ни прави народ на близо 4 хил. години. "Колко народи могат да се похвалят с такава дълга, сложна история", запита той.

Според него Трети март заслужава да бъде национален празник на българите, защото тогава се възстановява българската държавност - България се възстановява като държава. Поради тази причина, припомни първият демократично избран президент, между двете дати Трети март и 24-ти май Великото народно събрание през 1990-та година, предпочете първата дата.

Президентът Желев поставя на първо място Националния празник на страната и едва след това личния си - неговия рожден ден, който също е на трети март.

Желю Желев посочи, че политическите ситуации постоянно се менят. "През тези 20 години толкова много неща се смениха, че ако човек започне да ги изброява, а още повече пък - да ги описва, ще се получи един много дълъг текст, което не си струва. Ситуацията трае сравнително кратко време, след това възниква нова ситуация с нови проблеми, нови търсения, нови решения", бе единственият му коментар за последните събития в политическата конюнктура у нас.

"Какъв президент трябва на страната ни?". Отговорът на държавния глава в периода 1990-1997-ма година е, че на България й трябва президент, който си върши работата, поддържа високо престижа на институцията, преди всичко, спазвайки Конституцията, но най-вече - той да бъде честен политик. Чрез афоризма за разликата между политика и държавника Желев допълни отговора си - "Политикът мисли за следващите избори, а държавникът мисли за следващите поколения".

По повод данните от последното проучване на "Алфа Рисърч", според което 63% от българите искат следващият президент да не е представител на управляващата партия ГЕРБ, президентът коментира, че всичко е възможно на едни избори. "Това са конюнктурни настроения. При това конюнктурата винаги се мени много по-динамично. След месец, след седмица може съвсем друга да бъде конюнктурата", подчерта той.

източник: dariknews.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати