2 Май 2024 г. Четвъртък

Първанов поиска ново българско Възраждане

2011-03-03 10:17:41

"Изпълнителната власт е тази, която основно и ключово представя България пред Европейския съюз и носи отговорността за това дали се защитават или не българските позиции”.

Това заяви президентът Георги Първанов в интервю пред агенция „Фокус” по повод  133 години от Освобождението на България.

"Ако не можем да прочетем добре своето Възраждане, би трябвало да видим поне какво правят европейците. Най-големите инвестиции се правят сега именно вразвитието на образованието, науката, в духовността като цяло”, отбеляза още държавният глава.

По думите му именно църквата, училището и читалището, са онези стълбове, които ни „помагат да се освободим духовно, преди да сме се освободили със силата на оръжието – военно и политически”.

"Когато правихме българския вариант на Стратегия 2020, подобна на европейските измерения, и при нас ключовата тема беше да правим качествено нов икономически растеж. Което става само със силно развито образование и наука, с иновативно производство. Тук е нашата ниша”, продължи Първанов.

Той си пожела управляващите да разберат именно това, „което ще ни позволи да скъсим дистанцията и да настигнем другите европейски народи”.

"Днес политическият език в България е на толкова ниско ниво, колкото не е бил никога. В него прозира, доминира омразата, агресията. Ние се сърдим и укоряваме младите хора, тийнейджърите, които на поредното дерби на стадиона са стигнали до крайности.

Но тези крайности ги виждаме в поведението на българските политици. Виждаме ги от парламентарната трибуна.

Виждаме ги в отношенията между партиите. Т.е. – лошият пример го даваме, за съжаление, ние”, отбеляза още държавният глава.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати