24 Април 2024 г. Сряда

Брюксел иска повече жени началници

2011-03-03 08:34:40
Европейската комисия ще наложи задължителни квоти за жени началници в частните фирми, ако бизнесът не го направи сам. Плановете на комисаря за основните права са до 2015 г. 30 на сто от членовете на управителни съвети на компаниите да са жени, а до 2020 г. да станат станат 40 на сто.

Брюксел е изчислил, че жените началници успяват да осигурят по-голяма печалба на фирмите, тъй като са по-умели при подбора на персонала, в привличането на клиенти и в оценката на риска. В добавка те успяват да привлекат за клиенти и повече фирми, които се ръководят от жени. 

Изследване на консултантската компания McKinsey показва, че компаниите, които имат повече жени в ръководството си печелят до 56 на сто повече от чисто мъжките.

В същото време положението в Европа е плачевно. Начело на управителните съвети на листваните на борсата големи фирми има само 3% жени, а в управителните им съвети те са едва 12 на сто. 

Броят на жените на лидерски позиции в големия бизнес се покачва с около половин процент годишно, което означава, че ще са нужни още около 50 години, за да се достигне желаното от Еврокомисията равнище. 

Според Брюксел неравенството, което се пренася и върху заплатите за един и същ труд, е неоправдано, тъй като 60% от завършващите университети са жени. По този показател България е 11-а сред членките на съюза.

Затова комисар Вивиан Рединг обяви, че дава 12 месеца на фирмите да решат доброволно да вземат повече жени за директори и вицепрезиденти. Ако това не бъде направено до 8 март 2012 г., Европейската комисия ще наложи задължителни квоти на публичните дружества.

Най-много жени директори има в Норвегия (42%), Швеция и Финландия - почти всяка трета. В Малта обаче те са само 2%. България е малко под средното в Европа, тя е на 20-о място сред 33-те държави на континента - около 11%.

По брой на жените началници Централна Европа води пред останалите европейски държави заради инерцията отпреди падането на Берлинската стена. 

Изключение правят няколко държави, в които има закони за женските квоти - Испания, Франция и Норвегия, които гонят 40-процентното дамско участие в управлението. 

Бизнесът в Швеция, Дания, Финландия и Холандия е решил проблема с доброволни етични кодекси.

Брюксел се е захванал с частния бизнес, тъй като там неравенството е най-изразено. В политиката нещата изглеждат по-добре. Жените министри са около една трета, в парламентите делът е над 20%, а в европарламента дори са 35 на сто от всички депутати. В съдилищата жените в Европа са около една трета.

Битката за равноправие обаче не винаги има позитивен резултат, предупреди британският консервативен евродепутат Саид Карим. Според него вчерашното решение на европейския съд в Люксембург, с което се забранява предлагането на различни премии за жени и мъже при медицинските и автомобилните застраховки, както и в пенсионни схеми, ще вдигне цените за дамите. 

Британските застрахователи предупредиха, че това решение ще оскъпи с около една четвърт автомобилните застраховки за жени. Тъй като те причиняват по-рядко пътни инциденти от мъжете, досега във Великобритания жените можеха да вземат по-евтина автозастраховка от мъжете.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати