28 Март 2024 г. Четвъртък

Професионалните фондове прехвърлиха над 69 млн. лв. в НОИ

2011-03-02 16:46:36
Професионалните пенсионни фондове са прехвърлили 69 336 399 лв. във фонд "Пенсии" на Националния осигурителен институт (НОИ). Това са средствата, натрупани до края на 2010 г., по индивидуалните партиди на осигуряваните в тях близо 31 хил. работници от първа и втора категория (мъже, родени от началото на 1952 г. до края на 1959 г. и жени, родени от началото на 1955 г. до края на 1959 г.), за които се смята, че ще получат право на ранна пенсия до края на 2014 г.

От деветте професионални фонда досега единствено "Доверие" не е превел средствата. "Оттам се очаква най-голямата сума – около 37.5 млн. лв. за 14 784 души, но нямаме информация на какво се дължи забавянето", каза управителят на НОИ Христина Митрева. По закон срокът за прехвърлянето на средствата е 31 март.

Митрева обаче обясни, че на среща с фондовете и Комисията за финансов надзор се решило това да стане по-рано. Тя добави, че за "около 15-20 минути" сметката, на която е трябвало да бъдат преведени парите е била сгрешена, но това "не е ощетило фондовете". Само един от тях се опитал да прехвърли средства, но преводът не станал. Тя добави, че служителят на НОИ, допуснал грешката няма да бъде наказан, защото всичко е станало заради "бързината и напрежението, под което се работи".

Прехвърлянето на средствата беше записано в Кодекса за социално осигуряване след дълги дебати през есента на миналата година, когато се разбра, че по личните сметки на работещите при тежки условия няма достатъчно средства, за да се плащат ранните им пенсии от началото на 2011 г., както предвиждаха тогавашните разпоредби. Тогава се реши НОИ да продължи да плаща до края на 2014 г., а за сметка на това професионалните фондове да преведат в солидарния пенсионен стълб парите, натрупаните по индивидуалните им партиди на работниците.

След прехвърлянето НОИ няма да инвестира средствата, а ще ги използва средствата за плащане на пенсиите за всички останали пенсионери.

В момента право на ранна пенсия имат работилите 10 години труд от първа категория (миньори, химици, водолази), ако са навършили 47 г. за жените и 52 г. за мъжете. Другото изискване е сборът от осигурителният стаж и възрастта им да е 94 за жените и 100 за мъжете. Ако тази разпоредба не беше удължена до края на 2014 г. "голяма част от хората нямаше да могат да се пенсионират или щяха да получат много ниски пенсии от професионалните фондове", каза Христина Митрева.

Изчисленията на НОИ показали, че ако получават пенсия от индивидуалната си партида само 4 души, работили труд от първа категория, ще получат между 320 и 270 лв. на месец. "39% от тях ще вземат между 10 и 30 лв. Средната пенсия, която се отпуска от НОИ за категорийните работници е 355 лв.", каза Митрева.

Тя обясни, че разликата идва от това, че при отпускането на пенсия по общия ред осигурителният институт превръща стажа тежък труд в такъв от трета категория, което увеличава размера на пенсията. Ако тя се отпусне от професионалния фонд, сумата се определя само от средствата по личната партида на работника.

Статистиката показва, че до 31 декември 2010 г. НОИ е плащал ранни пенсии за 44 952 души, а разходът за тях е 450 млн. лв. В същото време средствата, получени от професионалните фондове от партидите на пенсиониралите се е 109.4 млн. лв. "Ние доплащаме 340 млн. лв. и фонд "Пенсии" е на минус, но така се съхраняват правата на хората", каза Митрева.

Тя обясни, че ако човек има право на ранна пенсия, но работи до общата пенсионна възраст (63 години за мъжете и 60 г. за жените), натрупаните по личната му сметка пари, ще му се платят еднократно до 6 месеца след подаването на необходимото заявление. При смъртен случай на наследниците се възстановяват всички средства, прехвърлени в НОИ.

От осигурителния институт казаха, че теоретично е възможно някой работник да чака над 10 години за пенсия. Това ще се случи, ако не му достига дори и един месец стаж към края на 2014 г. Тогава той няма да отговаря на критериите на НОИ за ранна пенсия, а индивидуалната му партида в професионалния фонд ще е закрита. Така ще се наложи да чака за пенсия, докато навърши общата пенсионна възраст, когато ще получи и парите от личната си сметка.

"Не е ясно дали изобщо ще има такива кузиси. Ако възникнат, ще им се търси решение на момента", каза Снежана Малакова, главен юрисконсулт на НОИ.

Христина Митрева коментира още, че ако Конституционният съд уважи жалбата на депутати от опозицията и обяви прехвърлянето на партидите от частните фондове в НОИ за противоконституционно, средствата ще трябва да се преведат обратно. "Ако се стигне до такова решение, недоволните пенсионери ще са повече, отколкото доволните депутатите, които сезираха съда, но след това други ще обясняват защо се е получило така. Това няма да е НОИ", каза Митрева.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати