26 Април 2024 г. Петък

ЕС праща Кристалина в Либия

2011-03-02 16:41:02

Европа праща българския еврокомисар Кристалина Георгиева в Либия.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви, че тази вечер еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева заминава на посещение в региона, за да се запознае с актуалната обстановка, предаде АСН.

ЕС увеличава с още 7 млн. евро подкрепата за бежанците, като така общата сума достига 10 млн. евро на този етап. Председателят на ЕК призова Муамар Кадафи да се оттегли и да върне страната на нейните хора. Той определи като напълно неприемливи действията на либийския режим от последните седмици, показали болезнено, че Кадафи е част от проблема, а не неговото решение.

Събитията, които наблюдаваме, са среща с историята, коментира Барозу. Европа ще подкрепи реформаторския процес, събитията дават големи надежди за бъдещето на хората в арабския свят, за преход към демокрация и свобода, добави той.

Искам да кажа на младите хора в арабския свят, че ние сме на тяхна страна, заяви Барозу. Поуките за Европа от борбата за демокрация ни дадоха опит, сега виждаме същото в арабския свят, допълни той. Вярвам, че демокрацията ще пасне на хората в арабския свят, посочи Барозу. Според него Европа трудно би била обвинена в оказването на подкрепа, но иначе би могла да бъде упрекната в лицемерие и да пропусне срещата с историята.

"Време е той да се оттегли и да върне страната на народа на Либия, позволявайки на демократичните сили да начертаят картата на бъдещето. Ситуацията, която виждаме в Либия е просто ужасна и ние не можем да я приемем", каза още Барозу.

Междувременно либийският лидер Муамар Кадафи заяви, че светът не разбира либийската система на управление, която дава властта в ръцете на хората.

„Ще избодем очите на хората, които се съмняват, че Либия е управлявана от който да било друг, освен от народа си”, заяви Кадафи пред приветстваща го тълпа в либийската столица Триполи.

Лидерът определи системата на управление, очертана в неговия политически манифест „Зелената книга”, като „директна демокрация”, предаде агенция Ройтерс.

По-рано през деня стана ясно, че протестиращи са се опитали да нахлуят в посолството на Либия във Вашингтон, съобщи радио  „Гласът на Америка”.

Демонстрантите са настояли да издигнат над дипломатическата мисия либийския флаг отпреди идването на власт на Муамар Кадафи.
В момента посолството е затворено. Няма информация дали в него са останали либийски дипломати.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати