28 Март 2024 г. Четвъртък

Кадафи иска мисия на ООН в Либия

2011-03-02 15:57:04

Муамар Кадафи поиска ООН да изпрати мисия в Либия. Заобиколен от стотици свои привърженици, полковникът се появи уверен и в добро състояние на духа на импровизирана конференция, посветена на 34-тата годишнина от обявяването на Либия за джамахирия – форма на пряко народно управление, въведена от самия Кадафи. Нека първо видят какво всъщност се случва и тогава да правят заключения, а не да налагат санкции на базата на фалшификации”, полковникът покани представители на Световната организация, която във вторник изключи Либия от съвета за правата на човека.

В реч, продължила повече от час, т.нар. либийски лидер коментира драматичната ситуация в страната си. 

„От 1977 година Либия е управлявана от народа чрез народните конгреси и комитети. Искам да припомня на света, че в нашата страна няма президент, няма крал, няма лидер – властта е изцяло в ръцете на народа”.

Той повтори неколкократно, че не заема никакъв държавен пост и по тази причина призивите да се оттегли са безсмислени. 

„В последните дни моето име се споменава директно по света, но това ме разсмива. Какво общо имам аз със случващото се? Аз завърших революцията през 1977 година и се оттеглих в моята шатра. През годините оттогава насам аз съм бил търсен за съвети, за идеи, канен съм да говоря, да давам насоки, но крайното решение винаги е било в ръцете на народните конгреси”, изтъкна Муамар Кадафи.

Либийският лидер заяви, че не е запознат с настоящите бунтове в детайли, защото не гледа чуждестранни телевизии. Убеден е обаче, че демонстрациите в подкрепа на революцията са много повече от тези, „докарани отвън”. 

„, обяви Кадафи, който отново хвърли вината за бунта върху Ал Кайда. 

„Мога да ви уверя, че мирни протести няма. Има организирани въоръжени атаки от хора извън Либия. Както в Бенгази, така и в други градове. Има атаки срещу армията, срещу полицията, но не и мирни протести”, обърна се към западните медии либийският лидер. 

В Брюксел председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу директно призова Муамар Кадафи да се оттегли от властта.

„Полковник Кадафи е част от проблема, а не е част от решението. Дойде време да се оттегли“, каза Барозу пред журналисти.

До момента потокът на емигранти от Либия е около 140 000 души, съобщи Жозе Барозу. 

Той каза, че е помолил еврокомисаря по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева да отпътува за региона, където да провери на място хода на хуманитарната операция.

Междувременно лоялни на Кадафи сили воюват с бунтовниците за град Брега, в който се намират петролни съоръжения.

Рано сутринта във вторник бойците на режима завзели инсталацията без сила, съобщи управителят й, цитиран от ВВС. По-късно през деня бунтовниците обявиха, че са си върнали контрола над града.

Военни самолети на лоялните към Кадафи бомбардираха оръжейни складове в близкия град Адждабия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати