Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Януари 29
Начало arrow Свят arrow 750 км поход към Триполи за свалянето на Кадафи

750 км поход към Триполи за свалянето на Кадафи

  Print E-mail
2011-03-01 12:51:58
източник: dnes.bg

Те имат малко боеприпаси, екипировката им е износена и остаряла, а бойците им са лошо подготвени. Въпреки че се хвалят с танкове, военни поделения и летища в Източна Либия, бунтовниците трябва да преодолеят много предизвикателства, преди да могат да предприемат истинско настъпление към крепостта на Муамар Кадафи в Триполи на стотици километри на запад.

Анализатори смятат, че патовата ситуация между верните на Кадафи сили и подкрепяните от дезертирали войници бунтовници вероятно ще се реши по улиците. Те обаче казват също, че не биха могли да изключат възможността набързо сформирана сила от изток да тръгне да превзема Триполи.

"На хората ще е нужна сила, за да свалят Кадафи", заяви главният редактор на седмичното издание "Джейнс дифенс" Питър Фелстед.

Водачи на източния бунт казаха, че се опитват да съберат сила, съставена от войници и доброволци с основна военна подготовка и че вече имат над 5000 доброволци. Те обясниха, че планът е да настъпят към Триполи през пустинята, заобикаляйки големите лоялистки градове по пътя като Сирт и да съберат информация от Триполи за най-лесния маршрут за влизане в града.

Вече има все по-сериозни признаци, че приблизително 750-километровият поход към Триполи за свалянето на Кадафи или усилията за укрепване на отбраната на източната част, изправена пред възможността да бъде атакувана от верните на либийския лидер сили, би получила благословията или дори подкрепата на Запада.

Европейският съюз каза в понеделник, че обсъжда възможността за създаване на забранена за полети зона над Либия, а Пентагонът заяви, че предислоцира някои въоръжени сили по-близо до Либия в случай на нужда, но не каза за какво може да бъдат нужни. САЩ имат постоянно военно присъствие в Средиземноморието
и два самолетоносача в района на Персийския залив.

Френски самолети излетяха за източния град Бенгази с лекари, медицински сестри, лекарства и медицинско оборудване.

"Това ще бъде началото на голяма операция за хуманитарна подкрепа за населението на освободените територии. (Франция проучва) всички възможности да накара полковник Кадафи да разбере, че би трябвало да си върви", каза министър-председателят Франсоа Фийон по радио Ер Те Ел.

Западната подкрепа би могла да бъде решаваща, ако контролираната от бунтовниците източна част реши да сложи край на патовата ситуация с властващия в Либия Кадафи и изпрати сила на запад, за да превземе Триполи и да свали 41-годишния режим.

"Призовахме всички военни да се върнат на работа. Проблемът е, че Триполи е добре отбраняван, така че се опитваме да се свържем с хора там, за да измислим как да влезем в Триполи", каза Али Идрис, водещ член на съвета на град Байда в Източна Либия.

В едно от двете военни поделения в Шаххат близо до Байда офицер от либийската армия каза, че се полагат усилия да се съберат всички оръжия в поделението и по улиците, за да се използват за защита на районите под контрола на бунтовниците.

"Не знам колко войници има", заяви майор Салем Абдел-Мула, като обясни, че много са избягали, но че има и цивилни доброволци. "Може би около 800 от тях се присъединиха към нас", каза той.

"Храна, лекарства, оръжия - всичко би помогнало", каза той за евентуалната западна помощ. Небръснатият офицер беше облечен със син гащеризон и спортно яке и не носеше никакви явни знаци за военен чин.

Армейските подразделения, които се виждаха в района, не вдъхваха доверие, а главната казарма в Шаххат само преди седмица беше арена на кулминационна битка между бунтовниците и правителствените сили.

Сградите бяха опустошени отвътре и покрити с графити. Районът беше покрит с изстреляни гилзи и навсякъде имаше изгорени и огънати тежки оръжия.
Пред разбития портал беше докаран танк, за да препречва пътя, а извън поделението имаше паркиран още един, който беше покрит с графити. "Либия е свободна", гласеше един надпис.

"Имаме заповеди да преместим тези танкове в други поделения", каза старши сержант Салах Адам, облечен със сивокафява униформа не по мярка, докато жестикулираше към малките танкове руско производство от 80-те години на 20 век. Той заяви, че поделението има 36 танка, от които 12 ще бъдат разположени около Байда."Не се опитваме да поведем война, но ако дойде заповед, ще бъдем готови да потеглим към Триполи", каза той.

Но не всички на изток горят от желание за военен сблъсък със силите на Кадафи.

Либийският дипломат Ахмед Джибрил, участващ в плановете за изграждане на администрация, която да управлява източната част, заяви, че се надява Кадафи да се откаже и да напусне, а не да води битки, в които да се пролива още либийска кръв.

"Надяваме се, че той ще се убеди, че е по-добре за него да напусне страната", каза Джибрил, като отрече до момента да е имало настъпление към Триполи.

Той заяви, че засега отчаяните формирования на източните градове укрепват своята човешка сила и се обединяват под единно командване.

Не е ясно каква част от приблизително 45-хилядната армия на Либия е дезертирала, приемайки каузата на бунтовниците в източната част, където се намират два от седемте военни района и няколко големи поделения на сухопътните и военновъздушните сили със значителен брой танкове от съветско време, бронетранспортьори и изтребители "МиГ".

Четири от седемте военновъздушни поделения са в източната част, която сега е под контрола на бунтовниците.

Военни анализатори обаче казаха, че битката за Триполи или който и да е друг град, намиращ се все още под контрола на Кадафи, ще бъде не толкова конвенционално, колкото градско сражение, при което леките оръжия, гранатометите и минометите са много по-ефективни от танковете, полевата артилерия и военните самолети.

Но за окомплектоването на бойна сила, която да се изправи срещу верните на Кадафи хора, би бил нужен значителен логистичен потенциал като уреждане на камиони с гориво, хранителни доставки, боеприпаси и изграждане на работеща командна верига,каза Фелстед от "Джейнс дифенс".

 

Ако обаче се хвърли поглед на бунтовническата либийска армия в градовете Тобрук, Байда и Бенгази, се вижда една недисциплинирана група, носеща само части от униформи, която обичайно обикаля с пикапи и стреля във въздуха.

На Запад се отправят призиви за налагане на забранена за полети зона над Източна Либия, за да бъде защитена от въздушни атаки на верните на Кадафи сили. Има също предложения за материална подкрепа за военните части в района, например доставка на оръжия и боеприпаси. Но анализаторите смятат, че военната съставка на бунтовническия контингент, подобно на останалата част от либийската армия, не е достатъчно професионална сила, за да се бие ефективно.

Години наред Кадафи нарочно отслабваше армията, страхувайки се, че една силна армия би се изкушила да свали режима му - именно по този начин той дойде на власт. Вместо това той пръскаше пари за обучение и въоръжаване на верните му милиции, които биха загубили най-много, ако бъде свален режимът му и използва наемници от други африкански страни.

Тиъдър Карасик от Института за военни анализи за Близкия изток и Персийския залив в Дубай обаче твърди, че силите на изтока ще имат тактическо предимство пред подкрепящите Кадафи сили заради характера на техния състав – мотивирани доброволци с основна или по-висока военна подготовка, командвани от професионални войници.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Гърция играе "нечестна игра", след като тя покани командира на Либийската национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар в Атина за ...
  Новини Гибралтар може да се присъедини към Шенгенското пространство, след като Великобритания напусне Европейския съюз. Това заяви премиерът на британската задморска територия Фабиан Пикардо, цитиран ...
  Новини Граждани на Минск отново излязоха на митинг срещу плановете за интеграция на Беларус с Русия и в подкрепа на националния суверенитет на страната, съобщават местни медии. Както и предишните ...
  Новини Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън предупреди британския премиер Борис Джонсън, че не може да задържи Шотландия в Обединеното ...
  Новини Турция може да закрие военно - въздушната база Инджирлик, която е домакин на ядрени бойни глави на САЩ. Мярката ще е в отговор на заплахите от американските санкции и резолюцията на сената на САЩ, в ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?