19 Април 2024 г. Петък

Берлин опроверга щастливия Цветанов за Шенген

2011-03-01 12:38:18

Берлин опроверга официално твърдението на вицепремиера Цветан Цветанов, че Германия вече е променила позицията си за отлагане на членството на България и Румъния в "Шенген" и само Франция остава против.

"Германия продължава да застъпва позицията, че България ще влезе в Шенген, когато изпълни не само техническите условия, но и постигне значителен напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, както и при реформата в правосъдието".

Това става ясно от писмо на германското вътрешно министерство до българската редакция на Дойче Веле.

"Влизането в Шенгенското пространство и премахването на контрола по вътрешните граници е огромна крачка със значителни последствия. Затова не става дума само за изпълнение на Шенгенските критерии като технически процес, но и за отстраняване на слабите места в областта на правосъдието, както и постигане на напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Като се има предвид влиянието им върху администрацията по границите и Шенгенската информационна система, това може да доведе до тежки последици за вътрешната сигурност на ЕС. Така че тези слабости са повод за опасения и предизвикват скептицизъм по отношение на прекалено бързото присъединяване към Шенген", се казва в официалното писмо на германското вътрешно министерство.

По време на срещата на вътрешните министри на ЕС, която се проведе миналата седмица, Германия е предложила изработване на механизъм за поетапно присъединяване към шенгенското пространство.

Според добре осведомени източници в Брюксел, цитирани от Дойче веле, Берлин признава, че осъществяването на тази идея няма да е технически лесно, но пък подчертава, че промените в механизма на прием в Шенген се налагат от политическа гледна точка.

Германия е била подкрепена от Франция, Швеция и Австрия.

След завръщането си от срещата на Съвета на вътрешните министри миналата седмица Цветанов радостно посочи, че всички европейска държави с изключение на Франция оценяват усилията, които е положила България за покриване на техническите критерии за присъединяване към Шенген.

Финландия и Холандия, които също изразяваха резерви, вече също били по-близки до позицията на Германия и единствено Франция отказвала да промени позицията си.

На въпрос защо Франция е против присъединяването на България, вътрешният министър каза, че те нямат конкретни аргументи.

Той обаче поясни, че Франция прави връзка с механизма за оценка за борбата с организираната престъпност и корупцията.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати