19 Април 2024 г. Петък

САЩ обсъждат военно нахлуване в Либия

2011-03-01 08:08:34

САЩ се готвят за силова операция в Либия срещу режима на действащия лидер Муамар Кадафи. За подготовката на военна операция говори прегрупирането на американските военноморски и военновъздушни сили, разположени в бази в района на Близкия изток. Това съобщи говорителят на Пентагона полковник Дейвид Лапан, предаде ИТАР-ТАСС.

Пентагонът е наредил на своите кораби да заемат позиции „по-близо до бреговете на Либия, в случай че бъдат нужни“. В момента два американски самолетоносача са дислоцирани в района на Персийския залив. Група кораби патрулират в Средиземно море. 

„Подготвяме различни планове за действия и може да се каже, че извършваме прегрупиране на нашите военни сили в региона, за да бъдат готови да предприемат действия, когато бъде взето решение“, каза говорителят. 

Едно от възможните решения е и обявяването на въздушното пространство на Либия за зона, забранена за полети на либийската военна авиация. В подобен случай ще бъдат сваляни бойните самолети и хеликоптери, които се вдигат във въздуха по заповед на Кадафи. По-рано подобни мерки бяха предприемани в Ирак и Босна. 

Напълно във възможностите на военните части на САЩ, базирани в Средиземно море, е да проведат военна спецоперация в Либия, пише вестник „Комерсант“. Там се намира Шести американски флот. 

Основната ударна сила на флота включва 1-2 самолетоносача. На борда на всеки от тях има по 65-85 самолета. В състава на флота са и три десантни кораба и най-малко 1600 морски пехотинци, които разполагат с танкове, артилерия и хеликоптери. В съединението влизат и стратегически атомни подводници с балистични ядрени ракети на борда.
 
Постоянният представител на САЩ в ООН Сюзън Райс заяви, че Вашингтон преговаря с НАТО за военно разрешаване на въпроса за сваляне режима на Кадафи. Вашингтон обсъжда подобна възможност и с други свои съюзници. 

Официално Държавният департамент обаче не бърза да огласява плановете си. Държавният секретар Хилари Клинтън предпазливо отбеляза, че САЩ нямат неопровержими данни за бомбардировки срещу мирното население от военновъздушните сили на Либия.

Междувременно Сюзан Райс заяви, че Кадафи „се е откъснал от реалността“, избива собствения си народ и не е способен да управлява. 
 
Междувременно някои европейски страни вече проведоха спецоперация в Либия без официалното разрешение на Триполи. По този начин спецчасти на Великобритания и Германия евакуираха свои граждани. 

В щабквартирата на НАТО обаче няма единно мнение за перспективата за военно урегилиране на конфликта в Либия, пише NEWSru. 

Против военно нахлуване в Либия се обяви един от главните критици на Вашингтон президентът на Венецуела Уго Чавес. Той предложи в Либия да бъде изпратена мисия на добра воля за преговори с правителството. Чавес нарече безотговорни изявленията на Хилари Клинтън за готовността за съдействие на либийската опозиция.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати