29 Март 2024 г. Петък

Семействата цепят стотинката

2011-02-28 18:20:22
Домакинствата продължават да свиват разходите и да влошават качеството на живота си, за да компенсират намаляващите доходи. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за семейните бюджети през четвъртото тримесечие на 2010 г.

Сравнението със същия период на 2009 г. сочи, че доходите от заплата, извънреден труд, допълнителни проекти, самостоятелна заетост, продажба или даване под наем на имоти са по-ниски. През октомври-декември миналата година всеки е разполагал средно с 924 лв., или с 36 лв. по-малко спрямо година по-рано.

За да компенсират изтъняването на бюджета си, домакинствата са теглили повече от спестяванията си, увеличават се сумите, получавани от роднини у нас или в чужбина. Интересен факт е, че през декември, когато се раздават бонуси и 13-а заплата, доходите са били по-ниски спрямо три месеца по-рано.

Въпреки намаляващите приходи през четвъртото тримесечие на 2010 г. домакинствата са успели да икономисат средно по 144 лв., като са свили разходите. Зад числата прозират следните факти - българите ходят по-рядко на лекар и зъболекар и купуват по-малко лекарства; пестят повече ток, парно и вода заради поскъпването им и за сметка на комфорта си; почти не купуват нови дрехи и обувки и не сменят обзавеждането.

"Основният фактор за по-ниските доходи е намаляването на работещите. Ако преди в едно семейство е имало трима заети, сега те може да са двама. Така дори и при увеличаване на заплатите и получаване на бонуси за Коледа статистиката отчита, че общият доход е намалял", обясни Георги Ангелов, икономист от институт "Отворено общество". Според него основният извод от данните на НСИ е, че домакинствата отлагат разходите и ограничават потреблението до най-необходимото.

"Хората ограничават потреблението, чакайки по-тежки дни", обобщи картината бившият социален министър Иван Нейков. "Спадът в доходите е не само заради ръста на безработицата, но и заради намаляването на заплатите в много частни предприятия или тези, които преминаха на половин работен ден", добави той.

Георги Ангелов отбеляза, че въпреки нарастването на акциза за цигарите домакинствата са харчили по-малко за тях. "Това означава, че или са намалили драстично пушенето, или купуват цигари без бандерол", смята икономистът. Според него през тази година ръстът на безработицата ще спре.
Според Нейков тази година няма да има положителна промяна в доходите и потреблението, защото правителството категорично отхвърли възможността да увеличи пенсиите и заплатите в бюджетния сектор.

"Увеличение на заплатите може да има само при нарастване на производителността на труда", каза той. "Интересно е, че при толкова милиони левове, хвърлени за квалификация на работещи и безработни, статистиката не отчита увеличение на заплатите. Това означава, че или обучението е било некачествено, или работниците са придобили умения, които не са нужни на работодателите", обясни Нейков.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати