20 Април 2024 г. Събота

Кадафи готви кървава мъст

2011-02-28 15:48:09

Режимът на Муамар Кадафи е обречен, смятат експерти. Либийският лидер обаче може да предприеме безумни стъпки в отчаяния си опит да удържи властта. 

Последното укрепление на Кадафи е крепостта Баб ал Азизия в южната част на Триполи. На тази обкръжена от три редици бетонни стени сграда, където сега се намира либийският лидер, през 1986 г. беше нанесен ракетен удар по заповед на Роналд Рейгън. 

Синът на Кадафи – Сейф ал Ислам, се обърна в понеделник към жителите на Триполи с призив да прочистят страната от „бандитите и лъжците“ и обеща да снабди привържениците на правителството с оръжие. 

Опасност в момента е надвиснала над намиращите се под контрола на опозицията градове Мисурата, Ел Зауия и Хомс, които са в западната част на страната, съобщава ИТАР-ТАСС. 

Те са обкръжени от военни части, останали верни на режима. Жителите им обаче заявиха, че подкрепят Националния преходен съвет, който се създава от бившия правосъден министър Мустафа Абдел Джалил. 

Той обеща да включи в преходното правителство „представители на всички племена, градове и селища, както и делегати от емигрантските среди“. 

Политикът опроверга информацията, че е влязъл в контакт с чужди държави, и предупреди за „недопустимостта на външна намеса във вътрешните работи“.

Бившият вътрешен министър на Либия Абдел Фатах Юнис, който премина на страната на опозицията, съобщи, че за потушаването на въстанието в съседни на Триполи градове Кадафи е изпратил артилерийски части и танкове. По думите му се подготвя кърваво клане. 

Юнис каза, че танкови батальони са отсекли крайморското шосе, така че опозицията да не може да превземе пристанищния град Сирт, който все още се контролира от управляващия режим, пише NEWSru.

От Либия пристигат обаче и съобщения, че въстаниците обкръжават столицата Триполи, останала последен бастион на лидера Муамар Кадафи. 

През двете седмици сблъсъци са загинали по независими оценки най-малко 1 000 души.

Докато Кадафи повтаря, че няма да избяга, от Либия бягат десетки хиляди чужденци.
 
Съветът за сигурност на ООН наложи санкции на режима на Кадафи.

Либийският лидер обаче заяви в интервю за сръбската телевизия Пинк, че тези санкции нямат юридическа сила. 

„Народът ме подкрепя, малките групи въстаници са вече обкръжени и с тях ще постъпят по подобаващ начин“, заяви Кадафи. 

Той опроверга съобщенията, че семейството му притежава значителни финансови средства в чужбина. 

Либийският лидер нарече неистина многобройните съобщения, че неговото правителство с помощта на наемници е открило огън срещу мирните граждани. 

Министри на външните работи на много страни от света се събират в Женева, за да обсъдят ситуацията в Либия, където на фона на масовите протести и кървавите сблъсъци настъпва хуманитарна криза, пише ВВС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати