23 Април 2024 г. Вторник

Избирателите: Кабинетът изтърва положението

2011-02-28 09:45:12
Поскъпването на храните тотално засенчи политическите скандали като причина за обществено недоволство, а 60 на сто от българите са на мнение, че кабинетът "Борисов" не се справя. За близо четири пети (79%) правителството не се грижи за обикновените хора.

Две трети (63%) смятат, че се покровителстват близки до властта кръгове, 67% не виждат резултат от борбата с корупцията и контрабандата. Това показват данни на социологическата агенция "Алфа Рисърч" от нейно национално проучване от 12-20 февруари, оповестени в неделя.

Докато управляващите седмици наред се занимават да се оправдават основно с подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов или доходите на вътрешния министър Цветан Цветанов, оказва се, че ръстът на цените концентрира почти два пъти по-високо обществено недоволство. Въпреки обясненията на властта и на МВР колко важни са специалните разузнавателни средства за 71% от хората прекалената им употреба е в нарушение на гражданските им права.

Оценката на социолозите е, че за първи път правителството не е в състояние да произведе позитивни за общественото мнение събития и губи инициативата в налагането на темите, проблемите и интерпретациите на случващото се.

В края на декември изводите от предното проучване на "Алфа рисърч" бяха именно, че кабинетът е достигнал критична точка и бъдещето му зависи от морала и справянето с кризата. Първото беше сериозно атакувано от скандала със СРС-тата, започнал в началото на януари, а за другото - до момента липсват ефективни мерки.

Новата оценка подсказва, че проблемите за ГЕРБ тепърва предстоят - почти  две трети (63%) не искат бъдещият президент да е от тази партия, а 60% в областните центрове, където партията на премиера Бойко Борисов е силна, са за нова местна власт, както и над 50% в останалите селища.

Потвърждение за икономическите притеснения на българите даде и проучване на "Отворено общество", също представено вчера. В него общо 58% казват, че за 12 месеца икономическото положение в страната се е влошило.

Други 25% оценяват, че нищо не се  е променило от началото на 2010 г. насам. Прогнозите на анкетираните за следващите 12 месеца не са розови - всеки шести очаква сериозно влошаване, други 13% - че ситуацията "малко ще се влоши", а една трета (33%) залагат на стагнация.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати