25 Април 2024 г. Четвъртък

Кафе, фасул и ябълки: основни храни за здравето на жената

2011-02-28 09:05:21
Пълноценното хранене предполага разнообразие от храни, както и тяхното правилно разпределение през деня. Все повече научни изследвания се опитват да направят разлика между двата пола и по отношение на това какво е най-полезно да присъства в храната на всеки един от тях. По-долу ви предлагаме препоръките в резултат на три от тях, цитирани от списание Prevention.

Кафето

2-3 чаши кафе дневно могат значителнода намалят риска от инсулт при жените, твърдят експерти от Мадридския независим университет, които в продължение на 24 години са изследвали над 83 хиляди жени.

Според испанските учени обаче тази закономерност е налице само при жените със здрава сърдечно-съдова система. При проблеми в нея кафето не само няма да помогне, но и ще навреди.

За справка: инсултът е следствие от рязкото нарушение в кръвоснабдяването на мозъка (поради запушването, разкъсването или силното свиване на кръвоносни съдове). Без кислорода, който се доставя с кръвта, мозъчните клетки умират за няколко минути. Затова при инсулт оказването на незабавна помощ е от изключително значение. Според статистиката, инсултът е втората причина (след инфаркта) за преждевременна смърт.

Ябълките

Ябълковият екстракт намалява риска от рак, твърдят американски учени. Техните наблюдения показват още, че той забавя и растежа на вече съществуващо злокачествено образувание (например аденокарцином). 

Специалистите от Университета на Пенсилвания отдават този ефект на съдържащите се в ябълките флавоноиди (които се срещат в голямо количество и в портокалите, гроздето, ягодите, сливите).

За справка: аденокарциномът е злокачествено образувание, възникващо в тъканите на жлезите. Той е най-честата причина за смърт в резултат на рак на гърдата, който е втората най-често срещана форма на рак (според статистиката, той се диагностицира при повече от 10% от жените на възраст от 13 до 90 години).

Фасулът

Фасулът съдържа голяма доза антиоксиданти и флавоноиди, които според резултатите от различни изследвания понижават риска от рак. Проведените от специалисти от Държавния университет на Колорадо опити са потвърдили предположението на изследователите: благодарение на тази диета заболеваемостта от рак сред животните е намаляла с почти 30%.

Любопитен е и фактът, че ефектът е бил еднакъв при всички сортове фасул, независимо от различното количество на съдържащите се в тях антиоксиданти и флавоноиди. Затова специалистите предполагат, че причината за антираковото действие е в друго вещество, което тепърва ще бъде установявано.

За справка: изследванията за това има ли и каква е връзката между храненето и раковите заболявания стават все повече. За момента броколито, чесънът, грейпфрутът се нареждат сред продуктите, които намаляват риска, а алкохолът (особено бирата) и мазните млечни – сред тези, които повишават този риск. Това важи в еднаква степен и за двата пола.
източник: zdrave.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати