18 Април 2024 г. Четвъртък

Общини на ГЕРБ печелят най-много европроекти по "Околна среда"

2011-02-27 18:21:21
Общини, ръководени от кметове на ГЕРБ, засега печелят най-много проекти по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) в двата големи сектора - води и отпадъци (виж карето). Малките градове пък отново изпреварват големите, както беше и по времето на тройната коалиция. Това показва отчетът по напредъка на ОПОС, представен в петък в Разлог.

В събота най-после беше подписан първият договор в сектор "Води" - година и седем месеца след идването на власт на правителството на ГЕРБ. Проектът е за модернизация на ВиК мрежата на Разлог за 8.2 млн. лв.  Кмет на общината е Красимир Герчев от ГЕРБ, а за подписването дойде лично премиерът Бойко Борисов.

Договорът е по поканата за т.нар. проекти "на зелена поляна". По тази схема общините имат шанса едновременно да проектират и строят. По тази схема предстои подписването на още 7 договора с Айтос, Дряново, Чирпан, Елин Пелин, Левски, Радомир, Попово и Смолян на общата стойност около 330 млн. лв. По процедурата за строителство в процес на оценка са Трявна, Тервел, Козлодуй, Кнежа, Средец, Пирдоп и столичния квартал "Суходол". Общо 1.2 млрд. лв. предстои да бъдат договорени в сектор "Води".

"Сключваме договорите не от симпатия с тая или оная община, а като част от договора ни с ЕС, където поименно са описани общините, които трябва да реализират проектите", коментира министърът на околната среда Нона Караджова. Тя отново повтори, че причината за забавянето на програмата е промяната в изпълнението на правилата и преминаването от конкурентен подбор на пряко договаряне. "Това дава огромно предимство за по-бързото изпълнение на проектите във ВиК сектора и отпадъците", каза Караджова.

Отново с общини, управлявани от ГЕРБ, е и първият договор за строителство в сектор "Отпадъци", сключен в края на 2010 г. Той е за изграждане на регионално депо в Ботевград, което ще обслужва още и общините Елин Пелин и Правец. Стойността му е 14.5 млн. лв., а за строител е избран  консорциум "Инфрастрой", в който 25% дял има "Обществено строителство - Агробилд", управлявано от Васил Златев. Интересното в случая е, че изпълнителят е избран преди сключването на договора. Няма нарушение на процедурата, това е допустимо по европравилата, каза Малина Крумова, ръководител на ОПОС.

Аналогичен е и случаят с регионалното депо на Перник, където за изпълнител беше избран консорциум с водещ партньор "Главболгарстрой". Договорът между министерството на околната среда и общината обаче все още не е подписан, като проектът е в процес на оценка, казаха от ОПОС. Останалите проекти за депа, които се оценяват, са на Бургас и Видин, които се управляват от ГЕРБ.

По най-големия проект на Столичната община за 256 млн. лв. все още се чака одобрение от Брюксел за завода за отпадъци. През април обаче може да се започне с изграждането на депото и инфраструктурата към него, каза зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева. Тя посочи, че дори имало воля от страна на Еврокомисията да финансира допълнително проекта заради включването и на "Топлофикация".

При управлението на Джевдет Чакъров Брюксел остро критикува програмата в сектор "Води" заради финансирането на малки проекти в общини с население под 10 хил. жители, както и заради завишените цени. В края на 2010 г. председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу също акцентира, че изоставаме с екопроектите. 

До края на 2010 г. България трябваше да е изградила пречиствателни станции в градовете с над 10 хил. жители, но в 70 от общо 124 агломерации няма такива. Въпреки това Брюксел не е започнал процедура по санкции, защото разбира, че нямаме пари и затова не го правим, обясни зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева.

Проекти по "Околна среда" при кабинета "Борисов"

политическа сила - общини

- ГЕРБ - Ботевград, Видин, Бургас, Правец, Елин Пелин, Пирдоп и Столичната община с два проекта
- БСП - Тервел, Средец, Айтос, Смолян, Радомир, Перник
- Инициативни комитети - Трявна, Дряново, Попово
- Десни коалиции - Козлодуй, Кнежа, Левски
 - Леви коалиции - Чирпан

Забележка: Кметът на общините е избран от съответната политическа сила
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати