26 Април 2024 г. Петък

Испания е световен шампион

2010-07-12 00:17:24
Испания е новият световен шампион! С драматичен гол на Андрес Иниеста в 116-та минута на продълженията "Ла Фурия" победи с 1:0 Холандия на Мондиала в ЮАР.

Така за първи път в историята си иберийците се изкачиха на световния връх. Същевременно Испания стана вторият Европейски Шампион след Германия през 1974-та година, който печели и световната титла.

Преди това в редовното време двата отбора завършиха при нулев резултат, но за това основна вина има звездата на Холандия Аржен Робен, който изпусна уникално положение за гол.

Като цяло обаче Испания имаше предимство и създаде повече положения, без да има обаче късмет пред гола.

В продълженията обаче Холандия остана с 10 души заради червен картон на Хейтинга, който бе изработен отново от Иниеста.

Така се стигна до решителния момент в 116-та минута, когато след грешка в защитата на лалетата Фабрегас изведе Иниеста сам срещу вратаря и той не сбърка, опъвайки мрежата.

Напълно според предварителните очаквания Испания започна по-активно мача и още в 5-та минута имаше добро положение. След центриране в наказателното поле Серхио Рамос отправи много опасен удар с глава, но Мартен Стекеленбург се хвърли и със сетни мъки спаси.

Неадекватна проява на Серхио Бускетс в собствената половина позволи на Дирк Кайт да овладее топката и да стреля от почти 30 метра, но изстрелът му мина покрай гредата.

В редиците на Испания изключително активен бе Серхио Рамос. В 11-та минута десният защитник финтира много елегантно Дирк Кайт в наказателното поле и след това опита прострелно центриране отблизо, като защитник в оранжево за малко да си вкара автогол.

Минута по-късно Давид Вия бе намерен с центриране при далечната греда и стреля добре от воле, но опъна мрежата от външната страна.

Постепенно Холандия наложи сериозна преса, с което успя да затрудни играта на Испания в центъра на терена. Това обаче често бе на цената на откровено груби нарушения. Ван Бомел влезе с ужасна балтия в опорния крак на Иниеста, а Де Йонг с кикбокс удар заби бутоните си в гърдите на Чаби Алонсо, като и двамата трябваше да са доволни, че се разминаха само с жълти картони.

Напрежението между двата отбора бе успокоено от джентълменска проява на Снайдер и Ван Перси в средата на полувреме. Първо халфът върна към Касияс една преди това изчистена нарочно в тъч топка. Вратарят на Испания обаче не успя да улови кълбото и се получи корнер. Нападателят на Арсенал обаче за втори път върна топката.

Едва в 35-та минута бе следващото интересно положение и то бе в полза на Холандия. След заучено изпълнение на корнер топката бе центирана по земя в наказателното поле и Матайсен само на 5 метра от вратата не успя да засече, разминавайки се с кълбото.

Испания явно имаше проблеми с разиграването в този момент, защото Педро опита удар от цели 35 метра, но прати топката на метър встрани.

След това "Ла Фурия" имаше пряк свободен удар на нелоша позиция, но Чаби Алонсо също не бе точен.

В последните секунди на полувремето Робен нанесе точен удар по земя от границите на наказателното поле. Касияс нямаше добра видимост, но все пак успя да се хвърли и да избие до гредата.

Второто полувреме започна със страхотно положение за Испания. След центриране от корнер Пуйол отклони топката с глава и тя дойде в непокрития Капдевия, но той на 3 метра от вратата не успя да я засече.

Холандия отвърна с далечн удар на Робен, но въпреки че ударът по земя бе точен, Касияш нямаше как да бъде изненадан.

Постепенно мачът отново се успокои, но в 62-та минута след грешка в защитата на Испания "лалетата" имаха възможно най-чистото положение. Централните бранители на иберийците не внимаваха и Снайдер изведе Робен сам покрай неориентирания Пике. Крилото излезе абсолютно сам срещу Касияс, изчака вратаря да се хвърли и стреля над плонжа му. Свети Икер обаче показа защо заради него на резервната скамейка стоят вратари като Пепе Рейна и Виктор Валдес и с уникален рефлекс изби топката с крак.

Малко преди това Винсенте дел Боске извади напълно яловия Педро, но вместо да пусне Фернандо Торес, вкара в игра крилото Хесус Навас. Това обаче не бе лоша идея, защото футболистът на Севиял донесе острота по фланга.

Негово центриране по земя бе неадекватно разминато от Хейтинга в наказателното поле и топката попадна в Давид Вия, който бе абсолютно непокрит на 3 метра от далечната греда. Нападателят стреля към опразнената мрежа, но вместо да го направи по въздух, стреля по земя и това позволи на Хейтинга от паднало положение да изчисти някак над гредата.

Давив Вия обаче продължи да е мнгоо активен. В 74-та минута той стреля на сантиметри надгредата от фаул. След това пък след рикошет негов удар профуча застрашително близо до гредата.

Последва уникален пропуск на Серхио Рамос, който се оказа непокрит след центиране от корнер и нанесе много хубав и плътен удар с глава, но над гредата.

Поредната опасност в наказателното поле на Холандия дойде след добър пробив на Иниеста, но впоследствие той се увлече в индивидуална игра и провали добрата възможност.

В тези моменти Испания натискаше, но нова неадекватна проява на централните им защитници позволи на Робен да има ново страхотно положение. Пике увисна под една топка в центъра на терена, а след това Пуйол позволи по непростим начин да бъде задбяган от съперника. Така Робен излезе сам срещу Касияс и този път реши да го заобиколи, но вратарят отново излезе победител и му отне топката от краката. При тази ситуация холандците имаха претенции за нарушение на Пуйол срещу Робен. Между двамата наистина имаше контакт и Робен бе изваден от равновесие, но съдията прецени, че няма фаул. Ако беше отсъдил такъв, това щеше да е втори жълт и съответно червен картон за Пуйол.

В последните минути двата отбора намалиха темповете, явно изчаквайки продълженията.

В началото на първото продължение се стигна до спорна ситуация в наказателното поле на Холандия, тъй като испанците поискаха дузпа за нарушение срещу Шави. След типична многоходова атака се получи меле и накрая Шави имаше топката пред себе си около точката на дузпата. Хейтинга обаче застана пред крака му и му попречи да стреля.

В 94-та минута влезлият като резерва за Испания Сеск имаше златно положение. Той бе изведен абсолютно сам срещу вратаря при скоростна контра, но подобно на Касияс срещу Робен, този път Стекеленбург спаси с крак.

Минута по-късно на другия край на терена Матайсен бе също близо до гола, засичайки с глава центриране от корнер, но над гредата.

Защитата на Холандия обаче продължи да бъде необичайно разконцентрирана и Иниеста се озова срещу само един защитник пред себе си. Халфът обаче за пореден път притъпи атаката с излишни финтове и накрая дори не успя да стигне до удар.

Малко след това Хесус Навас изобщо не се двоуми и от добра позиция пред наказателното поле стреля мигновено и след рикошет в защитник топката разтърси мрежата, но от външната страна.

Две минути преди края на първото положение свежият Фабрегас направи остър индивидуален пробив и шутира много опасно пред наказателното поле, но топката мина на метър встрани покрай гредата.

Малко след началото на второто продължение Холандия получи тежък удар, тъй като остана с 10 души. Шави изведе Иниеста и пред наказателното поле и след като Хейтинга го фаулира, получи втори жълт и съответно червен картон.

Нещата можеха да станат още по-сериозни за Холандия, тъй като Робен по много глупав начин вкара топката в мрежата след като отдавна бе свирена засада, но съдията го пожали и не му показа втори жълт картон.

Все пак Холандия можеше да вкара противно на логиката, когато Снайдер стреля много силно от фаул, но след лек рикошет топката профуча покрай стената.

Двата отбора вече се гласяха са дузпите, но Андрес Иниеста имаше други планове. В 116-та минута след неуспешно изчистено центриране пред наказателното поле Фабрегас улови топката и изведе Иниеста абсолютно сам срещу вратаря и този път и Стекеленбург не можеше да спаси вратата си.

След гола Иниеста изрази бурно радостта си, сваляйки фланелката си и показвайки надпис на потника в памет на трагично починалия бивш капита на Еспаньол Даниел Харке.

Холандия - Испания 0:1

0:1 Иниеста 116


Холандия: Стекеленбург, Ван дер Виел, Хейтинга, Матайсен, Ван Бронкхорст (105 Браафайд), Ван Бомел, Де Йонг (100 Ван дер Ваарт), Снайдер, Кайт (72 Елиа), Робен, Ван Перси

Испания: Касияс, Капдевиля, Пике, Пуйол, Рамос, Бускетс, Чаби Алонсо (87 Фабрегас), Шави, Иниеста, Педро (60 Хесус Навас), Вия (106 Торес)
източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати