24 Април 2024 г. Сряда

Починалият в Либия българин не е загинал заради безредиците

2011-02-26 09:45:18

Българското външно министерство опроверга информацията за загинал българин в резултат на безредиците в Либия. 
Българският гражданин, за когото агенция Франс прес  съобщи, позовавайки се на египетската официална информационна агенция МЕНА, че е бил убит от наемници в източния либийски град Бенгази, е починалият на 11 февруари от естествена смърт д-р Крум Крумов, съобщиха за БТА Дирекция "Информация и комуникация" на министерство на външните работи.

Тленните му останки били прехвърлени в Египет, за което е било уведомено българското посолство в Кайро. 
Дипломатическото представителство уредило транспортирането на ковчега до летището на египетската столица, откъдето той ще бъде изпратен със самолет в България.

Междувременно синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам заяви, че армията се оттегля от боевете с бунтовниците в Западна Либия и се надява днес да бъде договорено решение за спиране на огъня, предаде Ройтерс.

Сейф ал Ислам заяви пред чуждестранни журналисти в Триполи, че в двата западни града Мисурата и Зауия "имаме 
проблем".

Имаме работа с терористи. Армията реши да не атакува терористите и да даде шанс за преговори. Надяваме се това да стане мирно и да се случи до утре (днес - бел.ред.)", заяви синът на Кадафи.
 

Противниците на либийския ръководител Муамар Кадафи създадоха общински съвет в Бенгази в опит да възстановят реда във втория по големина град в страната, който е в техни ръце, предаде АФП.

„Коалицията от 17 февруари” се споразумя за формиране на 13-членен съвет, който ще направи преглед на най-неотложните нужди в областта на здравеопазването, образованието, сигурността и обществените услуги.

„Първата ни задача е да обезпечим сигурността в нашия град”, обяви говорител на опозиционната коалиция в Бенгази - бастион на съпротивата срещу режима. Той призна, че в началото е имало страх от хаоса, но подчерта, че младежите, които са поставили началото на бунта, са се организирали. „Сега всеки ден е по-добър от предишния”, увери цитираният източник.

Хиляди жители на Бенгази излязоха по улиците при залез слънце, развявайки знамена и стреляйки във въздуха в знак на радост. Някои от тях решиха да поемат към столицата Триполи, на около 1000 км на запад, за да окажат помощ на продемократичните демонстранти.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати