29 Март 2024 г. Петък

Яне Янев извикал Алексей Петров да обсъдят стратегията за национална сигурност

2011-02-25 18:23:50
"Аз звъннах на Алексей Петров да дойде в централата на РЗС, за да обсъждаме стратегията за националната сигурност, защото в парламента течеше дебат, а той е експерт в областта". Така лидерът на РЗС Яне Янев отговори на журналистически въпрос днес за присъствието на обвиняемия за глава на престъпната група "Октопод" Петров в централата на партията по обяд.

Когато разбра, че питането е от представител на в. "Телеграф" от Нова българска медийна група, той даде втори вариант: "Беше тук Алексей Петров, за да формираме тактика как държавни пари, с които разполагат определени банки на изкуствено дишане, са предоставени на определени медии, за да могат да плюят срещу опозиционни политици".

На пресконференцията вместо обещаните разкрития за за подкупа от 4 млн. лв. на висш държавен служител Янев зададе въпроси към ДАНС и коментира проверката на имотите на Цветанов.

От РЗС поискаха бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев да обясни с кои опозиционни политици не трябва да се обвързва бизнесът, който ще инвестира в страната. Поводът е изказването от вчера на представител на един от акционерите в застрахователната компания "Лев инс", че е получил предупреждение от Йовчев "ако искат да правят бизнес в България, да не се обвързват с политици от опозицията и с медии". Въпреки твърденията на бизнесмена, че Йовчев предава думи на премиера Борисов, според РЗС "инициативата е дошла от другаде". "ДАНС държава в държавата ли е?", попита Яне Янев.

"Имаме документална следа, която скоро ще ви предоставим", обеща Янев на журналистите за тази среща. Той не отговори дали разполага със запис или протокол от срещата и откъде има тази следа.

Преди редовната пресконференция в централата на РЗС беше и министърът на финансите Симеон Дянков. Той има 30-минутна среща с Янев за пакта за финансова стабилност, за който вече разговаря с "Атака", ДПС и "Синята коалиция".

Министър Дянков си тръгна веднага след изявленията и не можа да чуе как Яне Янев нарича вицепремиера Цветан Цветанов "пътник от кабинета".

"Довиждане, Цветанов, ще ни бъде мъчно без теб", така лидерът на РЗС завърши темата за данъчната проверка на вътрешния министър.

Янев изрази съчувствие към шефа на данъчните Крисимир Стефанов: "Съжалявам, Краси, истински съжалявам, че си подложен на такъв терор и тормоз". След това му обаще обаче: "Скоро ще ти сервираме нова порция документи за проверка на Цветанов и тогава вече няма как да намериш подобни статистически еквилибристики, за да може чрез числа да измиеш името на Цветанов и жена му".

От РЗС смятат, че Цветанов е оказал натиск върху Стефанов. Според тях веднага след като в. "Галерия" написа за несъответствия в приходите и разходите на тъста и тъщата на вицепремиера, "цяла нощ са работили определени данъчни, за да обвинят, че вестникът пуска някакви числа". Янев предположи, че започналата проверка на имотите и парите на роднините на Цветанов ще е под натиск и няма да е достоверна.

Янев заяви, че "Цветан Цветанов е препирал пари, мръсни пари". В другите държави "такъв министър вече трябва да си търси раиран костюм, но по тодорживковски бива избран за шеф на предизборния щаб малко преди да бъде свален", продължи той. Цветанов беше обвинен и във "фалшифициране на документи за европейски пари", но Янев отказа уточнения. За втори път на пресконференцията той пропусна повод за атака към премиера. В този случай каза, че Бойко Борисов знаел само за някои от нарушенията.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати