29 Март 2024 г. Петък

Свидетел по "Наглите": Хора на Алексей Петров ме отвлякоха

2011-02-25 12:53:25

Затворникът Васил Маникатов, който днес свидетелства по делото „Наглите“, обяви, че зад отвличането му стоят „хората на Алексей Петров“. 

Това е казал Маникатов в показанията си от досъдебното производство, които бяха прочетени в съдебната зала, заради разминаване с казаното днес пред съда. Днес той потвърди думите си пред Софийския градски съд. 

В показанията Маникатов посочва, че докато е бил в Следствието, мъж с прякор Вальо Каратиста му казал, че зад отвличането му стояли хората на Алексей, а самото похищение е извършено от Антон Петров – Хамстера, който бил „майор“ в групата.

Антон Петров бе един от задържаните при спецакцията наглите в края на 2009 г., но бе освободен от ареста заради липса на доказателства и срещу него не са повдигани обвинения.

„Под Алексей, разбирайте Алексей Петров“, уточни Маникатов.

Преди това той разказа, че е отвлечен на през 2008 г., по времето, по което е излежавал присъда в затвора в Казичене. Тъй като е изтърпявал наказанието си при лек режим, му е било позволено да работи извън затвора.

На 27 ноември 2008 г., след края на работния му ден, Маникатов се срещнал със съпругата си, която трябвало да го закара обратно до затвора.

Двамата решили да приберат дъщеря им от училище и да отидат до дома им да се преоблекат. Маникатов чакал в колата пред дома им, докато двете се приготвят. Тогава бил отвлечен – от 5-6 души с тъмен автомобил с полицейски лампи, които крещели, че се извършва полицейска акция.

Близките на Васил Маникатов са платили 214 000 евро, за да бъде освободен от похитителите. Първоначално те поискали 1 милион евро, впоследствие намалили сумата наполовина.

Обясненията, че близките му не могат да намерят толкова пари не помогнали и Маникатов бил заплашен, че ще му отрежат пръст на ръката му. Тогава затворникът обяснил, че може да се свърже с негов приятел, който е близък до Братя Галеви, които можели да съдействат за намирането на пари.

Маникатов разказа, че впоследствие чул по радиото в „килията“ си, че Ангел Христов и Пламен Галев са арестувани и „изпаднал в шок“. Докато бил в плен „Наглите“ го накарали да запише на диктофин две послания – до сина му и до приятеля, близък с Галеви.

В крайна сметка близките му събрали 241 000 евро и похитителите се съгласили да го освободят, като му предложили да го оставят до затвора в Казичене.

Маникатов обаче предпочел да го оставят пред дома му, където после той се свързал със служителите в затвора.

Васил Маникатов е разпознал мястото, на което е държан в плен. По думите му в стаята, която е огледал, били останали дупки в стената от камера, с която бил наблюдаван, както и от шило, за което бил закачен синджирът, с  който е връзван.

Затворникът, който в момента излежава присъда в Бобов дол каза още, че познава Павел Петков от затвора, а негов приятел му споделил, че „Йожко“ го разпитва дали Маникатов има пари.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати