19 Април 2024 г. Петък

Путин: Не налагайте на арабите демокрация

2011-02-24 22:01:39
Руският премиер Владимир Путин повтори в Брюксел за пореден път предупреждението Западът да не налага на арабите демокрация - теза на Москва, изказвана през последните дни от различни висши официални лица. По думите му опитът за външна намеса в бунтовете в Северна Африка рискува да докара на власт екстремисти.

"Трябва да се даде шанс на хората сами да избират съдбата си и бъдещето си. Да ми се даде възможност да ги определят по естествен начин без каквато и да е намеса от чужбина", каза премиерът на пресконференцията след разговорите на руската делегация в Европейската комисия.

Агенция "Ройтерс" припомня, че Москва отдавна отхвърля критиките на Запада за състоянието на демокрацията в Русия и отношението към политическите опоненти там.

Путин припомни, че предишните опити "да се налага" демокрация са предизвикали ислямската революция в Иран и изборни победи за радикални елементи, с които сега Западът се опитва да се бори.

"Неотдавна нашите партньори активно работиха за честни демократични избори в палестинските територии. Прекрасно! Чудесна работа, момчета! И се оказа, че спечели "Хамас" - същите хора, които наричате терористична организация и започнахте да се борите с тях", каза той по повод изборите от 2006г. в Ивицата Газа, след които подкрепяната от Иран групировка изгони властите на базирания на Западния бряг палестински президент Махмуд Абас.

Изборите бяха подкрепяни от САЩ, ЕС и Русия. "Хамас" спечелиха и от антиправителствените бунтове в арабските държави, в които Израел и палестинската власт на Абас изгубиха важен партньор в лицето на оттеглилият се египетски президент Хосни Мубарак.

Путин припомни още, че иранският революционен лидер Аятолах Хомейни използва подкрепата от Запада, докато живееше край Париж, преди да отпътува през 1979г. за Техеран и да оглави революцията, свалила шаха.

"Независимо от теориите, че няма страшно, защото радикални групировки е невероятно да дойдат на власт в Северна Африка, ако все пак това се случи, няма как то да не се разпространи и в други части на света, включително в Северен Кавказ", предупреди още премиерът в Брюксел.

Медведев: Този сценарий го пробваха и у нас

Същото каза тази седмица президентът Дмитрий Медведев призна на заседание във Владикавказ на Националния комитет за борба с тероризма, че случващото се в Близкия изток ще оказва "пряко въздействие" върху ситуацията в Русия десетилетия наред. "Нека да не се самозалъгваме и да не заблуждаваме нашите граждани - това е голям и сложен проблем, по който дълго време ще ни се налага да предприемаме много сериозни усилия."

Подобни събития имат потенциал да доведат до разпадането на гъсто населени държави и идването на власт на фанатици, каза още Медведев. По думите му, това би означавало пожари в продължение на десетилетия и разпространяване на екстремизма. "Такива сценарий готвеха преди и за нас и сега пак ще опитат да го осъществят, но отново няма да позволим това да стане", допълни Медведев.

34% от руснаците не изключват "египетски сценарий" в Русия

В същото време социологическият център "Левада" разпространи свое национално проучване от 11-14 февруари, според което една трета от руснаците допускат като възможно развитие на "египетски сценарий" в собствената им държава. 13% не вярват това да се случи, а 43% - че е малко вероятно да има протести в големи мащаби. Но за 34% то е възможно, а 4% са уверени ,че задължително ще се стигне до размирици.

"Едва ли анкетираните руски граждани достатъчно ясно си представят причините за вълненията в Египет. Но е очевидно, че толкова висок процент на отговорили положително свидетелства, че те изпитват сериозно недоволство от случващото се и проектират това недоволство чрез образа на Египет", коментира Фьодор Лукянов, главен редактор на аналитичното списание "Россия в глобальной политике"

Показателно е, че в анкетата на "Левада" най-висок дял (48%) на допускащите, че е възможен египетски сценарий в Русия, са в Москва. В малките градове обаче 55% не смятат като вероятно такива събития, както и 47% от висшистите.

Игор Сечин: Да се разследва какви ги върши "Гугъл"

В интервю за "Уолстрийт джърнъл" тази седмица вицепремиерът Игор Сечин дори заподозря западни компании в манипулиране на събитията в Египет. "Всичко днес е различно. Ние сме друга държава. Имаме политическа стабилност, при това една от най-високите в света", каза той.

Запитан за случващото се в Египет, Сечин отговори: "Трябва по-внимателно да се изучи случилото се. Да се види какво правеха в Египет високопоставени служители на "Гугъл", какви манипулации се правеха с енергията на народа".

Най-радикален в коментарите се оказа депутат от партията на Владимир Жириновски. Според Сергей Абелцев "очевидно е, че тази зараза напролет ще се прехвърли и в Средна Азия, а през лятото и в Русия, и само въоръжените сили ще са способни да противостоят на тази заплаха".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати