8 Май 2024 г. Сряда

Станишев: Държавата се тресе!

2011-02-24 11:42:25

Лидерът на БСП Сергей Станишев нападна за пореден път властта във връзка със скандалите около използването на СРС-та.

"Близо 2 месеца държавата се тресе. Скандалите, свързани с начина, по който се използват и се злоупотребява със СРС-та не спират", заяви председателят на парламентарната група на червените.

Коалиция за България предлага промени в Закона за специалните разузнавателни средства.

Станишев съобщи на заседанието на Съвета за сигурност е имало арогантно изявление, че трябва да се похарчат още едни 31 млн. лева, за да се контролира процедурата по СРС-та. В края на месец септември миналата година стана ясно, че за подслушване правителството е отпуснало 100 млн.лева.

Има слабости в мотивировката на МВР за тяхното използване - те са с ниска степен на достоверност и предоставят възможност за филтриране на данните, добави Станишев.

"В срещите ни с ДАНС и прокуратурата се оказва, че СРС-та не се унищожават в срок, че има 300% увеличение при използването им за 2 години", продължи червеният лидер.

Според Станишев има сериозен проблем и той е в кризата на доверие в системата за сигурност.

"Отговорен за всичко това е вътрешният министър Цветан Цветанов, за което настояваме и за неговата оставка", посочи Станишев.

ГЕРБ заложиха на СРС-та като основен инструмент за управление, но без сериозни законодателни промени, които да гарантират баланса между сигурността на държавата и правата на гражданите няма да има ефективност в тази сфера.

На заседанието на Съвета за сигурност отидохме с нагласата да се търсят работещи решения на проблема, но там се получи абсолютно разминаване в оценката на управляващите и опозицията по въпроса, каза още Станишев. Имаше арогантно изявление, че трябва да се похарчат още едни 31 млн. лева, за да се контролира процедурата по СРС-та, възмути се червеният лидер.

Какво предлагат червените?

- Да се засили контрола и отговорността на всички етапи по използването, съхранението и унищожаването на СРС-та

- По-голяма отговорност и мотивация по иницииране на СРС-та.

- Разрешенията да не се предлагат от наблюдаващия прокурор.

- Специализираният да няма право да дава разрешения за използване на СРС-та.

- Да има независим орган, обществен съвет по наблюдението, съхраняването и унищожаването на СРС-та от около 7 души. Да има и администрация към него.

- Функциите на подкомисията за СРС-та трябва да бъдат запазени.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати