26 Април 2024 г. Петък

Едно напред, две назад в софийските забавачки

2011-02-24 11:37:55

Столичният общински съвет одобри промени в правилата за прием в детските градини в София. Според промените родителите ще представят при записването на класираното дете в детска градина документ за платени здравни и социални осигуровки, а не копие от данъчната си декларация.

Вече ще е необходимо само единият от родителите на детето да е с постоянен или настоящ адрес в 
Столичната община, а не както досега - задължително и двамата.

Предимство ще имат децата, посещавали минимум 9 месецасамостоятелна детска ясла

 

Гласуването на промените в наредбата предизвика дискусия с различни предложения сред съветниците.

Според Стефан Иванов - общински съветник от СДС най-радикалното решение би трябвало да е до класиране на 
останалите деца в детските градини да се стига единствено, след като в тях са настанени децата на двамата родители, родени на територията на Столичната община.

Той предложи да се дават по две точки в критериите за класиране, ако и двамата родители са родени на територията на София, удостоверявайки това с копие за акта за раждане.

Предложението му беше отхвърлено от общинските съветници, след като тези от БСП, СДС, "Атака", НДСВ и СДС 
гласуваха "за", а съветниците от ГЕРБ - "въздържал се".

"Тези правила се обсъждат от три години, актуализират се от нови обстоятелства и нови решения, но ние трябва да се следваме от законите в страната", посочи в отговор кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й предложението на Стефан Иванов е връщане в началото.

 

"Щях да съм много щастлива, ако не трябваше да компенсираме недостигът от детски градини, докато има такъв, каквито и да са правилата - те пак ще са несправедливи за някой", посочи още кметът.

 

Жельо Бойчев - председател на групата съветници от БСП предложи да се възложи на кмета на София на всеки шест месеца да внася отчет за изпълнението на плана за покриване на недостига от места.

Предложението на Бойчев беше подкрепено от съветниците, като против гласуваха съветници от НДСВ.

Общинари от ДСБ посочиха, че трябва да се намалява общинското финансиране на детските градини и да се либерализира предлагането на услугата, като тя се финансира в по-голямата част от родителите на децата.

По думите на Вили Лилков промяна в нормативната уредба трябва да се направи - за изграждането на частни детски градини, тъй като общината е стигнала предела по отношение на детските градини.

Според Владимир Кисьов дофинансирането на услугата трябва да е съобразно доходите на родителите - тези с по-високи трябва да плащат цялата сума, а с по-ниски доходи - да се дофинансират от общината.                             

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати