Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Септ 16
Начало arrow София arrow Едно напред, две назад в софийските забавачки

Едно напред, две назад в софийските забавачки

  Print E-mail
2011-02-24 11:37:55
източник: dnes.bg

Столичният общински съвет одобри промени в правилата за прием в детските градини в София. Според промените родителите ще представят при записването на класираното дете в детска градина документ за платени здравни и социални осигуровки, а не копие от данъчната си декларация.

Вече ще е необходимо само единият от родителите на детето да е с постоянен или настоящ адрес в 
Столичната община, а не както досега - задължително и двамата.

Предимство ще имат децата, посещавали минимум 9 месецасамостоятелна детска ясла

 

Гласуването на промените в наредбата предизвика дискусия с различни предложения сред съветниците.

Според Стефан Иванов - общински съветник от СДС най-радикалното решение би трябвало да е до класиране на 
останалите деца в детските градини да се стига единствено, след като в тях са настанени децата на двамата родители, родени на територията на Столичната община.

Той предложи да се дават по две точки в критериите за класиране, ако и двамата родители са родени на територията на София, удостоверявайки това с копие за акта за раждане.

Предложението му беше отхвърлено от общинските съветници, след като тези от БСП, СДС, "Атака", НДСВ и СДС 
гласуваха "за", а съветниците от ГЕРБ - "въздържал се".

"Тези правила се обсъждат от три години, актуализират се от нови обстоятелства и нови решения, но ние трябва да се следваме от законите в страната", посочи в отговор кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й предложението на Стефан Иванов е връщане в началото.

 

"Щях да съм много щастлива, ако не трябваше да компенсираме недостигът от детски градини, докато има такъв, каквито и да са правилата - те пак ще са несправедливи за някой", посочи още кметът.

 

Жельо Бойчев - председател на групата съветници от БСП предложи да се възложи на кмета на София на всеки шест месеца да внася отчет за изпълнението на плана за покриване на недостига от места.

Предложението на Бойчев беше подкрепено от съветниците, като против гласуваха съветници от НДСВ.

Общинари от ДСБ посочиха, че трябва да се намалява общинското финансиране на детските градини и да се либерализира предлагането на услугата, като тя се финансира в по-голямата част от родителите на децата.

По думите на Вили Лилков промяна в нормативната уредба трябва да се направи - за изграждането на частни детски градини, тъй като общината е стигнала предела по отношение на детските градини.

Според Владимир Кисьов дофинансирането на услугата трябва да е съобразно доходите на родителите - тези с по-високи трябва да плащат цялата сума, а с по-ниски доходи - да се дофинансират от общината.                             

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория София
  Новини  Източник: Маркет линксИзследване на "Маркет линкс", поръчано от "Оффнюз" показва, че София изглежда е готова за промяна на управленския модел. Най-значимите ...
  Новини Въздухът в София отново е опасно мръсен, показват сензорите на airtube.info. От общината твърдят, че по-високите стойности на фини прахови частици в атмосферния въздух се дължат на липсата на вятър, ...
  Новини Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София. Очаква се текстът да бъде гласуван до края на месеца от Столичния общински съвет. С наредбата се забраняват шумните строително-монтажни ...
  Новини "7 милиона лева за един гьол." По този начин столичният общински съветник от РБ и активист Иво Божков коментира ремонта на емблематичния булевард "Княз А. Дондуков".В ...
  Новини Тазгодишните ремонти в София вече събират негативни коментари от столичани. В последните дни излязоха наяве нови скандални детайли от работата в центъра. Повече от три месеца, след като от Столичната ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?