27 Април 2024 г. Събота

Звъним на съседа с нула

2011-02-24 07:40:02

Задължителното избиране на телефонен код за стационарните телефони ще започне от 10 март. Първоначалната идея беше това да стане от началото на годината, но от Комисията за регулиране на съобщенията отложиха старта.

Предвижда се да избираме с код всички телефонни номера, на които звъним от стационарен телефонен пост, дори и да звъним в същия град. Ако сега например живеем в София и искаме да се свържем със служебен или домашен стационарен телефон в столицата, избираме само номера. От март обаче ще трябва да избираме и кода на населеното място преди номера, в примера със София - 02, предаде АСН.

Промяната се налага заради започналата преносимост на фиксираните телефонни номера. Спешните номера като 150 и 112 ще се избират по стария начин.

Фиксираните телефонни номера в рамките на едно населено място вече ще се набират с префикс „0” и кода на населеното място, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията.

Номерата в същото населено място (или група от населени места), които досега потребителите са избирали без префикс „0” и съответния код на населено място, ще бъдат избирани по нов начин – с префикс и код. Така всички номера в България ще бъдат избирани по един и същи начин. Например потребителите в София ще трябва да наберат „02” преди номера на търсения от тях абонат в същия град, тези от Пловдив „032”, тези от Свищов „0631” и т.н.

Променя се и начинът на избиране на кратки номера за регионални услуги. Те вече ще бъдат избирани с префикс и съответния географски код на областен център в Република България. Например „точно време” от гр. София и област София ще се избира с „02 180”, от Варна и област Варна с „052 180” и т. н.

Преминаването към закрито номеронабиране ще доведе до промяна единствено при набиране на номера в рамките на един и същ географски код, тъй като и в момента при междуселищно набиране и набиране към мобилни и негеографски номера се използва целия национално значим номер (код на населено място/код на мрежа и абонатен номер) и префикс „0”.

В рамките на шест месеца след въвеждане на новата услуга ще се включва гласово съобщение с текст, поясняващ изискването за набиране на префикс и код пред абонатния номер.

Смяната няма да повлияе на цената на разговорите.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати