26 Април 2024 г. Петък

Държавата урежда законово достъпа до луксозните плажове

2011-02-24 07:38:54
Плажовете се разделят на безплатни, луксозни, за нудисти и къмпингуващи, като към всяка категория ще има определени изисквания. Те ще бъдат регламентирани с промените в Закона за черноморското крайбрежие, подготвяни от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), научи "Дневник".

Целта ни е максимално да удовлетворим всички изисквания на туристите, които имат различни предпочитания, както и да не допуснем случаи на ограничаване на свободния достъп до плажовете, каквито имаше миналото лято, обясни Милен Топалов, директор на дирекция "Концесии" в МРРБ. 

Промените се подготвят вече втора година, като през март предстои обществено обсъждане и съгласуване с всички заинтересувани страни. Най-вероятно обаче те няма да влязат в сила за този летен сезон, защото все още не са минали одобрение през правителството.

Идеята е морските плажове да се категоризират по определени признаци и според предназначението им, като това ще се прави от държавата. В едната група са плажовете от затворен тип, предоставящи услуги "всичко в цената" (плажовете пред затворените комплекси). Половината от територията им както и досега ще остане за свободен достъп, а на останалата освен туристите, отседнали в комплекса, право ще имат и да влизат и външни посетители срещу заплащане, обясни Топалов.

Друга група са "плажове, предлагащи луксозни обществени услуги от висока категория" (според определението в подготвения проект). В тях също половината от зоната е безплатна, а в останалата ще се предлагат допълнителни услуги - например освен чадър и шезлонг ще има различни атракции (водни спортове, колела, масажи...).

Ще има и плажове за обществено безплатно ползване. Това ще са предимно централните плажове в големите градове, като при тях над половината от територията ще е с безплатен достъп. Процентът все още се уточнява, каза Топалов. Ще се узаконят и плажовете за нудисти, като ще има определени изисквания, както и такива за къмпингуващи.

Концесионерите, до които се допита "Дневник", не бяха запознати с новите идеи на министерството. Всички коментираха, че категоризиране на плажовете е необходимо. Притесненията на някои от тях бяха свързани обаче това да не доведе до повишаване на концесионните такси. "От дълго време браншът настоява за категоризиране.

Ако успеят да ги въведат преди сезона, нещата ще си дойдат на мястото", коментира Евгения Банева, управител на комплекса "Русалка", който имаше проблем миналото лято заради ограничения достъп. "При всички случаи е необходима промяна, но не мога да коментирам, защото не съм запознат", каза Красимир Станев, управител на Албена.

Според него държавата трябва да помисли за регулирането на плажните услуги, като въведе пределни цени, защото високите цени отблъскват чуждите туристи. По тази причина Албена е включила в цената на нощувката от миналото лято и ползването на шезлонг и чадър. Той коментира парадокса, че на някои места по Черноморието е имало случаи шезлонгът и чадърът на плажа да струват повече, отколкото нощувката в хотела.

"Всички плажове са общодостъпни, но това не означава безплатно ползване на услугите", коментира Иво Стефанов, председател на асоциацията на концесионерите на плажове. Той даде пример, че едни хора карат "Мерцедес", а други "Лада", така че всеки ще се простира според възможностите си.

Около 25 плажа, до които няма достъп по различни причини, бяха открити през миналия летен сезон. Те могат да се разделят на три групи. Едната е тази пред къмпинги и ваканционни селища от затворен тип, които са приватизирани и са изцяло частна собственост. Такива са например "Русалка", "Елените", "Ривиера", "Слънчев ден", къмпинг "Градина", "Дюни", "Каваците - юг", посочват от МРРБ.

Миналата година прокуратурата разпореди, че ограждането на плажа при "Русалка" е незаконно, както и на част от плажа на "Дюни". Засега министерството е предприело действие за осигуряване на достъп на летуващите само до тези на "Русалка" и къмпинг "Градина".

Достъпът до плажове в района на Каварна, Балчик, Бяла, Черноморец, Созопол пък е ограничен заради върнати земеделски земи, обясняват от МРРБ. Третата група е заради приети устройствени планове, без да е предвидена улица или алея до тях. Такива са например "Чайка", "Созопол - Буджака", "Райски залив" и други. Затова се обмисля с промени в закона пътищата към тези плажове да придобият статут на обекти с национално значение, за да е по-лесна процедурата по отчуждаване и обособяването им.

Дюните са от плажа и други промени 

1. Дюните да станат част от плажовете е друга предвидена промяна в закона. В момента няма компетентен орган, който да е отговорен за стопанисването им и те не са защитени по специален ред, както плажовете. Предвижда се концесионерите и наемателите на плажовете да бъдат задължени да ги опазват и охраняват за тяхна сметка. "Върху дюните обаче няма да се развиват никакви дейности и с тяхната площ няма да се увеличава размерът на допустимите за разполагане преместваеми обекти и съоръжения", уточняват от МРРБ.

2. Облекчаване на процедурите за предоставяне на концесия на плажовете е друга промяна в закона. Целта е тя да не отнема повече от 5 месеца при около 10 в момента. В закона ще се регламентира, че наемите са алтернатива на концесията и плажовете могат да се отдават под наем само до предоставянето на концесия. Нови концесии на плажове няма да се дават, докато не влязат в сила промените в закона, казаха от МРРБ. Оттам уточниха, че старите концесионни договори няма да се променят.

3. Концесионните такси, които в момента се предоставят на общините (около 5 млн. за 2010 г.), ще трябва да се инвестират за почистване на неохраняеми плажове, както и за изграждане на инфраструктура и достъпи до плажовете. Обмисля се с част от концесионните възнаграждения да се финансират областните управители, които ще контролират изпълнението на договорите.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати