26 Април 2024 г. Петък

Тъстовете на Цветанов със 150 съмнителни бона

2011-02-23 19:04:31

Финансовото състояние на двама български пенсионери бе темата на днешната пресконференция на вестник „Галерия“. Пенсионерите обаче не са случайни – става дума за тъста и тъщата на вътрешния министър Цветан Цветанов – Васил и Стефанка Георгиеви.

Справка за финансовото състояние на двамата показва разлика от около 150 000 лева  в приходите и разходите им, твърдят от „Галерия“, като се позовават на справка на НАП.

Данните за това издателите на вестника са получили от служители на приходната агенция, които работят по ревизията за финансовото състояние на вътрешния министър. Очаква се утре да бъде оповестен официалният доклад на НАП за доходите на Цветан Цветанов.

От „Галерия“ са изчислили, че за периода от 2004 до 2009 г. двамата пенсионери са направили покупки на апартамент и гараж, предоставили са дарение на Цветанов и са внесли в банкови сметки общо 201 420 лв. Доходите им обаче са били в размер на около 47 000 лева, т.е. има разлика от около 150 000 лева.

Явор Дачков призова Комисията „Кушлев“ да запорира тяхното имущество. Главният редактор на „Галерия“ Кристина Патрашкова заяви, че финансите на Цветанов минават основно през неговите тъст и тъща и дори допусна, че „те се препират“.

От изданието предоставиха таблица, според която през 2007 г. Васил и Цветанка Георгиеви са направили дарение от 30 000 лева в полза на вътрешния министър. Според Явор Дачков е съмнително, че дарението е заверено при нотариус и в документа е описано за какво са предназначени средствата (за ремонт на прословутата вила в годечкото село Шума). Той се аргументира с тезата, че през 2007 г. никой, който дава пари на детето си, няма да завери това при нотариус.

На документа липсва дата, твърдят от „Галерия“ , но не представиха доказателства за това. Според Явор Дачков това означава, че нотариално заверената разписка може да е оформена по всяко време, а в момента „се трупат документи, за да се оправдаят разходите на Цветан Цветанов“.

От вестника заявиха, че разполагат с документи, според които тъстовете на вътрешния министър имат 14 сметки в различни банки, като оперират основно със Си Банк. Според Дачков е съмнително, че двамата имат толкова много сметки, тъй като дори големи бизнесмени имали по 3-4. От „Галерия“ са на мнение, че парите всъщност са на министър Цветанов, а той поставя тъстовете си в ситуация на закононарушители, подобно на случая с вече покойната майка на Вальо Топлото, станала известна като баба Цеца.

От изданието показаха и справка за задграничните пътувания на вътрешния министър в периода от 2007 до 2010 г. От тях е видно, че той е излизал зад граница 97 пъти. 34 от излизанията са били, преди Цветанов да стане министър, а сред дестинациите са САЩ и Обединените арабски емирства. Явор Дачков попита как по времето, по което Цветанов е бил на практика безработен (председател на партия ГЕРБ), той е имал пари да обикаля по света.

От „Галерия“ обявиха, че очакват при представянето на доклада на НАП за финансовото състояние на Цветан Цветанов изведнъж да се окаже, че негов приятел му е отпуснал крупен заем и така да бъдат оправдани част от доходите му. Явор Дачков дори се пошегува, че това може да е певецът Веселин Маринов и призова приходната агенция да започне проверка и на неговите приходи.

„Ние не знаем какво ще съдържа този доклад, но имаме сериозни притеснения, че много от фактите ще бъдат скрити, други ще бъдат преиначени или поднесени по такъв начин, че той да бъде угоден за министър Цветанов“, коментира Кристина Патрашкова.

Тя и Явор Дачков обясниха, че изнасят информацията днес, за да „предпазим институциите в България от поредното излагане, в което ще се опитват да натаманят  някаква стъкмистика“, подобна на проверката за автентичността на записите на разговори на Ваньо Танов.

Дачков пък обясни, че документите са им предоставени от данъчни служители, които са дошли в редакцията и са застанали с имената си. По думите му те били „свестни, нормални, почтени хора, на които им е дошло до гуша от мръсотиите на Красимир Стефанов“ (шефът на НАП – б.р.).

Според Явор Дачков освен Цветанов отговорност за ситуацията с финансите на МВР-шефа трябва да понесе и премиерът Борисов.

„Цветан Цветанов държи каналите за финансиране на Борисов и на ГЕРБ, той знае всички мръсотии, които е вършил Борисов, както и Борисов знае всички мръсотии, които е вършил Цветанов. Те двамата са неразделни по причина на взаимната си зависимост, защото всеки знае мръсните кирливи ризи и престъпления на другия“, заяви Дачков.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати