25 Април 2024 г. Четвъртък

Председателят на ЕС Херман Ван Ромпой е на посещение в България

2011-02-23 06:34:12

Министър–председателят Бойко Борисов ще се срещне с председателя на ЕС Херман Ван Ромпой. Двамата ще проведат среща на „четири очи” в сградата на Министерския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба.

Предвидени са разговори в разширен състав между представителите на ЕС и българското правителство, след което Борисов и Ван Ромпой ще направят съвместни изявления в Гранитна зала.

Основни теми на разговорите ще бъдат присъединяването на България към Шенгенското пространство, Източното партньорство и членството на България в механизма за обменния курс (ERMII).

Херман Ван Ромпой пристига на двудневно официално посещение в България по покана на министър-председателя Бойко Борисов.

 

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой направи кратко работно посещение в България. На 14 декември 2009 г. премиерът Бойко Борисов се срещна с председателя на Европейския съвет.

Визитата е била договорена, докато Ромпой е бил премиер на Белгия. Ромпой бе избран за първия постоянен председател на Европейския съвет с мандат от 2,5 години и той встъпи в длъжност от 1 декември 2009 г.

„България е на правилния път”. Това заявява председателят на Европейския съюз Херман ван Ромпой след срещата си на "четири очи" с премиера Бойко Борисов. Гостът е на петчасова работна визита у нас. "Съзнаваме икономическите трудности и големите усилия на новото правителство да се справи с кризата, да си възвърне имиджа и да открие нови перспективи за членство в еврозоната", каза Ромпой. Той и премиерът Борисов обсъждаха възможно най-бързото приемане на еврото у нас. Президентът на Евросъюза подчерта, че държи на диалога и на близките лични отношения с ръководителите на страните членки. Гостът заяви също, че на срещата на върха през февруари 2010 г. приоритет ще са икономическите въпроси. 1% растеж в съюза е твърде малко за откриване на нови работни места и за справяне с кризата, коментира Ромпой. Той акцентира на борбата с промените в климата и енергийната сигурност на Стария континент - въпросите, които ще се дискутират най-интензивно в следващите месеци.

След Министерския съвет Ромпой се отправи към "Дондуков" 2. Там президентът Георги Първанов го поздрави с избирането му на поста и подчерта, че Лисабонският договор дава нови възможности в ЕС. Ромпой пък се заинтересува от вижданията на българския президент за бъдещото разширяване на Евросъюза и за енергийната сигурност на Стария континент. Държавният глава потвърди интереса на България към изграждането на газопроводите "Набуко" и "Южен поток", както и на атомната централа "Белене".

Преди председателя на Европейския съвет да си замине, Бойко Борисов и Херман ван Ромпой присъстваха на съчетание на националния ни отбор по художествена гимнастика в столичната зала "Универсиада".

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати