19 Април 2024 г. Петък

Здравната министърка тръгна с голямата ножица

2010-07-11 21:22:35

Здравният министър Анна-Мария Борисова тръгна из страната, за да обяснява необходимостта от съкращения и свиване на разходите в здравеопазването.

Първата й спирка беше в Пловдив, където пред шефове на лечебни заведения обяви, че ще закрие 400 легла в най-голямата болница в Южна България – Университетската "Свети Георги".  Това прави 30% от легловата база на лечебницата.

"Решили сме да поемем пътя към Европа и това е начинът", обяви министър Борисова. Тя каза още, че ще има съкращения във всяка клиника, а разходите ще трябва да се свият с 15-20%.

"Мерките на здравния министър ще доведат до съкращаване на медицинския персонал и на лекари", прогнозира пред Dnes.bg шефът на Българския лекарски съюз в Пловдив д-р Георги Сакакушев.

80 легла ще бъдат закрити и в Окръжна болница – Пловдив, съобщи след срещата с министър Борисова директорът на лечебното заведение д-р Аргир Аргиров.

Обезпокоителна е информацията, че се закрива и Кожно-венерическия диспансер под тепетата, който обслужва цяла Южна България. Идеята е той да бъде преструктуриран в Кожна клиника към УМБАЛ "Св. Георги". 

"Само миналата година сме обслужили 43 хиляди пациенти и не ми е ясно как една клиника ще поеме този поток на болни", обясни пред Dnes.bg директорът на диспансера Елена Дякова.

С 20% се свива бюджетът и на Спешна помощ – Пловдив. Dnes.bg припомня, че и сега парите в „Бърза помощ” не са големи.

 

Около 400 лева взима медицинска сестра, а около 500 лева – лекар. По 2 лева медиците получават за нощно дежурство, а 8 линейки обслужват целия град. След новината за свиване на разходите не е ясна съдбата на медиците с линейките. 

Единствената добра новина от срещата на Анна-Мария Борисова с шефовете на лечебни заведения е, че идеята за сливането на две общински болници в Пловдив засега няма да се осъществи.

През новата седмица министър Борисова ще продължи да обикаля страната с "голямата ножица", коментират болничните шефове.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати