18 Април 2024 г. Четвъртък

Община Шумен ще осигури 72 000 лв. за издръжка на приюта за кучета

2011-02-22 15:29:20

Кметът на община Шумен Красимир Костов се срещна днес с представителя на Немския кастрационен център г-н Люпке и ветеринарният лекар на приюта д-р Данков. Поводът бе възникналото недоразумение във връзка с финансовата осигуреност на приюта от страна на общината.

На срещата бе определена финансова рамка за 2011 г. на общата издръжка на центъра в размер на 180 000 лв. Според предварителните договорености кастрационният център трябва да осигури 60 % от издръжката, а общината – 40 %. „Така за 2011 г. общината следва да преведе на центъра 72 000 лв. – разходи за консумативи, отлов и храна. Предвидената за храна сума е в размер на 57 000 лв.", каза Костов. Той поясни, че ще бъде обявена обществена поръчка за доставка на храни. „Практиката по намаляване на популацията на кучетата в нашата община е водеща в страната. Убеден съм в успешното наше сътрудничество", каза Костов и благодари на г-н Люпке и на г-н Димитров за съвместната работа по този успешен проект.

Д-р Данков ще представи отчета за 2010 г., както и финансови документи за изразходваните средства и на тази база общината ще изплати дължимите на приюта суми.

„Изключително щастлив съм, че след един кратък разговор с кмета Красимир Костов, както винаги, намерихме общ език за решаване проблема – и по обезпечаване на финансовата издръжка и по по-нататъшната съвместна работа и съм убеден че този пример ще послужи и на другите общини.", каза г-н Люпке. Той подчерта, че е изключително доволен, че има такъв партньор като общината. „Този модел дава възможност част от средствата да пристигат в Шумен и общината да икономисва 60 % от издръжката на приюта.", каза г-н Люпке.

В община Шумен вече са кастрирани над 4000 кучета като всяка манипулация струва около 40 лв. Към момента броят на безстопанствените кучета в града е 964.

Сътрудничеството между община и неправителствена организация е прецедент в цялата страна и липсата на достатъчен опит в съвместната работа доведе до тези малки проблеми и недоразумения, но мисля, че те се изгладиха на днешния разговор, подчерта д-р Данков.

Източникът на кучета все още не е пресечен, потвърди д-р Данков. Според него бездомните четириноги идват от вилни зони, селата, ромските махали, от собствениците на частни некастрирани кучета.

Г-н Люпке призова медиите да помогнат на града с информационна кампания за задълженията на собствениците на кучета – домашни или дворни – да ги регистрират в общината, както и да ги кастрират, ако не желаят поколение за търговия.

източник: shumen.bg

Последни новини от категория Шумен


Новини
Издадените разрешителни за строеж на жилища, и започналите строежи в Шуменска област чувствително намаляват в сравнение с миналата година, сочат данните на регионалната статистика.П ...
Новини
Близо десет нови теча са установени по водопровода от язовир "Тича", който захранва Шумен, съобщава БНР.Припомняме, градът и още три села (Белокопитово, Дибич и Панайот Волов)  ...
Новини
Областният координатор на Движение България на гражданите и общински съветник в Шумен Даниела Русева е водач на листата на Реформаторския блок в 30-ти многомандатен избирателен район.Листата ...
Новини
Маскирани мъже нахлуха в къща в Шумен и пребиха семейството, в което и 80-годишна баба, за да го оберат.Случката като сцена от екшън се разиграла във вторник след 23 часа. През това време бабата, дъще ...
Новини
Кампания "Да спасим книга" за подкрепа с книги на читалища и училищни библиотеки продължава своята дейност и през 2017 г. През всеки един месец на календарната година ще се стремим ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати