20 Април 2024 г. Събота

Ад очаква завърналите се в Москва шпиони

2010-07-11 21:20:19

Руският дисидент, писател и защитник на човешките права Владимир Буковски твърди пред британския в. "Дейли Телеграф", че животът на десетте шпиони, които се завърнаха в Русия след размяната със САЩ, ще бъде кошмарен.

Самият Буковски е прекарал 12 години в руски затвори и трудови лагери, настаняван е принудително за лечение в психиатрични клиники преди да бъде изпратен в Европа при размяна на затворници през 1976 г.

"Животът на руските шпиони, завърнали се в Москва, ще бъде кошмар. Някои от тях са прекарали 15 години в Америка и ще им бъде изключително трудно да се приспособят.

От охолен живот с истинска свобода те ще трябва да свикнат да живеят под постоянно наблюдение от руските тайни служби. Всяка тяхна стъпка ще бъде следена отблизо", смята Буковски.

"Когато са били арестувани от американците, вероятно са почувствали облекчение, че най-сетне излизат на светло. След което ги принуждават да се завърнат в Русия и да оставят удобния си западен живот.

Смятам, че най-трудно ще бъде на децата им. Децата биха ви простили, ако сте пияница или глупак, но не и ако сте ги лъгали. През целия си живот те са били лъгани.

Като тийнейджъри, свикнали с американския начин на живот, и като млади хора, Русия ще им се стори ад. За последен път бях там през март 2010 г. и не искам да се връщам.

Москва е като стара проститутка с много грим. Предполагам, че правителството ще ги пенсионира, отпускайки им малки пенсии, след което ще ги изпрати да живеят в някой отдалечен район.

Може да им намери спокойна работа. То ще иска от тях да си мълчат и да не се показват много", допълва Буковски.

Междувременно АФП съобщава, че децата на задържаните в САЩ руски шпиони също ще бъдат изпратени в Русия, за да се присъединят към своите родители.

В ефира на тв канала CBS генералният прокурор на САЩ Ерик Холдер заяви, че на децата, които са сметнати от властите за достатъчно зрели, за да вземат самостоятелно решение, е предложен избор да заминат или да останат. В качеството на „деца на шпионите” в делото фигурират 7 лица на възраст от 1 до 38 г. Повечето от тях са родени в САЩ.

Родителите им бяха депортирани и на 9 юли във Виена стана най-голямата от времето на Студената война размяна на шпиони. Десетте задържани в САЩ руски шпиони бяха разменени за четирима осъдени по-рано за шпионаж.

Списъкът с лицата за размяна е предложен от руска страна на Вашингтон. Задължително условие в сделката било присъствието на учения Игор Сутягин.

В обмена на „руски шпиони” са помилвани и изпратени в САЩ и бившите офицери на руските спецслужби Сергей Скрипал и Александър Запорожский както и ветеранът на руското разузнаване Генадий Василенко.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати