23 Април 2024 г. Вторник

Метаболизмът ни зависи и от вида храна

2011-02-22 09:33:40
Всеки организъм изразходва енергията по различен начин.

При хората с наднормено тегло винаги идва време, когато натрупаните килограми оказват все по-силно влияние върху външния вид и върху дейността на различни органи.

В борбата за поддържане на нормално тегло и изтощителните диети и т.нар. разтоварващи дни се оказват ефективни само за кратко.
Защо е така? На този въпрос са се опитали да отговорят учени от Американския институт по хранене и наднормено тегло.

Резултатите от тяхното продължително и широко проучване потвърждават изказаното вече от много диетолози мнение, че тайната на добрата фигура е в балансираната обмяна на веществата. Липсата на такъв баланс може да доведе както до тегло над нормата, така и до прекалена слабост.

Основният проблем при диетолозите да дадат универсален съвет за начина на хранене идва от индивидуалните особености на всеки организъм. Всеки човек усвоява хранителните вещества по различен начин и съответно изразходва така натрупаната енергия.

При по-бавно усвояване разходът на енергия е по-малък, а именно неизразходените калории са причина теглото на човек да се увеличава, дори ако не се е хранил обилно.

Специалистите съветват в такъв случай в храната да преобладават малки количества въглехидрати и повече бързи за преработване белтъци (птиче месо, риба). Други подходящи за такъв тип хора храни са соевите продукти, тези, които съдържат много фибри (моркови, цвекло, зле, краставици) и различните млечни производни, но с по-ниска масленост.

Хората, чийто организъм има ускорена обмяна на веществата, съответно “изгарят” по-бързо енергията. Според учените това се дължи на по-високо ниво на адреналина и хормона на щитовидната жлеза в организма.
Такъв тип хора могат да си позволят да ядат повече мазнини и въглехидрати, но не е препоръчително да употребяват често цитрусови плодове.

Идеални за тях са различните видове меса (най-вече птичето, червеното, дивечът), рибата, мазнините от животински произход, както и плодовете и зеленчуците с високо съдържание на калций и витамин А – домати, моркови, зеле, спанак, броколи. От полза за организма им ще са също кравето мляко, соята и различните плодове в големи количества.

Има хора, за които може да се каже, че обмяната на веществата е в равновесие, т.е. изразходва се толкова енергия, колкото се и произвежда. За тях правилата на хранене са най-прости – те могат да ядат каквото поискат, но все пак трябва да спазват някои изисквания – да избягват честата употреба на кафе, алкохол, тестени и месни продукти, да не ядат много сладко и да не пият твърде често газирани напитки.
източник: zdrave.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати