28 Март 2024 г. Четвъртък

БСК: Фирмите задлъжняват все повече

2011-02-22 07:17:33
Компаниите от нефинансовия сектор са продължили да трупат все по-големи задължения към банки, доставчици, свързани предприятия, НАП, НОИ и персонала въпреки рецесията и стремежа на бизнеса към намаляване на разходите през първата кризисна година за българската икономика (2009 г.). Общият дълг на фирмите през 2009 г. е нараснал с 6% спрямо предходната година и е стигнал 156.6 млрд. лв., въпреки че през същия период брутният вътрешен продукт е намалял с 4.9 на сто.
Над две трети от общите задължения или 103.6 млрд. лв. са натрупани между фирмите.

Това показва изследването на Българската стопанска камара за задълженията на предприятията. Анализът е на базата на финансовите баланси на фирмите за 2009 г., подадени в Националния статистически институт.

Макар и със силно забавен темп задълженията в корпоративния сектор са продължили да растат и са се увеличили с близо 9 млрд. лв., каза зам.-председателят на БСК Камен Колев. Основните причини за спада в темпа на увеличаването на задълженията са свиването на вноса и на инвестициите, обясни изпълнителният председаттел на бизнес организацията Божидар Данев. Колкото по-малко е вносът, толкова по-малки ще са задълженията на предприятията към доставчиците на ресурси, добави той.

Друга тревожна тенденция е, че през 2009 г. приходите на предприятията са били с 67% по-малки от задълженията им. Година по-рано разликата между двата показателя е била само 25%. Това показва, че съществува реална опасност задълженията да се възпроизвеждат в следващите години и проблемът да се задълбочава, каза Колев. Данните показват, че собствения капитал на компаниите е със 70 на сто по-малък спрямо размера на задълженията. Това показва декапитализацията на нефинансовия сектор, добави той. Друг проблем е, че 40% от междуфирмените задължения са просрочени. Това не дава възможност за бърз икономически растеж и ще забави излизането от кризата, прогнозира зам.-председателят на БСК.

Най-големи дългове са натрупали фирмите в търговията (34.6 млрд. лв.), строителството (22.6 млрд. лв.) и компаниите, които оперират с недвижими имоти (21.9 млрд. лв.)

Друг извод от изследването е, че голяма част от задълженията между фирмите са се преструктурирали в задължения към банките (близо 30% от общия дълг). Това означава, че компаниите са теглили кредити, за да може да се разплатят с доставците си.

"Когато имаме задължения между фирми голяма част от тях са "кухи", защото често едно предприятие дължи пари на друго, а то може да дължи на първото. Когато дългът се преструктурират към финансовия сектор той става нетен. Освен това започва да нараства с лихвите по кредитите и снежната топка на задълженията започва да расте", каза Данев.

Според БСК през 2010 и 2011 г. се очаква нарастване на броя на фалитите заради влошеното финансово състояние на предприятията от нефинансовия сектор и увеличението на лошите кредити, което ще доведе до увеличаване на задлъжнялостта на предприятията.

Заради противоречиви сигнали на икономиката не може да се направи точна прогноза на ръста на задлъжнялостта, каза изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Тази година се очаква да има прекратяване на дейности в строителството, голяма част от фалитите ще се в търговията, услугите, транспорта, прогнозира той.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати