24 Април 2024 г. Сряда

Кадафи: В Либия съм

2011-02-22 07:14:48

Либийският лидер Муамар Кадафи направи изключително кратко изявление (22 секунди) в 02 часа сутринта местно време.

В ефира на държавната телевизия Кадафи се показа от колата си, държейки чадър и изричайки няколко изречения. 

Тъй като наистина в либийската столица вали в последните два дни, записът най-вероятно е автентичен, уточняват световните медии.

Полковникът не коментира настоящите събития, нито исканията на демонстрантите, нито острите критики на международната общност срещу използването на сила в опита за потушаване на антиправителствените вълнения. 

Настоящата поява по телевизията беше първата официална реакция на Муамар Кадафи от избухването на протестите в бастиона му Триполи.

Съветът за сигурност на ООН ще обсъжда кризата в Либия

Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес на закрито заседание, за да обсъди кризата в Либия. Това съобщи в Лос Анджелис генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, след като разговаря по телефона с либийския лидер Муамар Кадафи, предаде Франс прес.

Призовах го да зачита човеешките права, свободата на словото и на събиранията, каза Бан Ки-мун, преди да отиде на среща на ООН в Лос Анджелис. 

Той уточни, че разговарял 40 минути с Кадафи.

"Заместник посланикът на Либия в ООН поиска спешно заседание на Съвета за сигурност, който ще се събере във вторник сутринта", посочи генералният секретар на ООН пред журналисти. 

Посланикът на Либия в САЩ оттеглили подкрепата си за Кадафи

Посланикът на Либия в САЩ се присъедини към либийските дипломати, които преминаха на страната на протестиращите и оттеглиха подкрепата си за режима на Муамар Кадафи, предаде ДПА.

Али Ауджали каза пред Би Би Си, че не може да подкрепи репресиите срещу протестиращите в Либия, където вероятно стотици души са убити от петък. Той осъди насилието и заяви, че не желае повече да има нищо общо с това управление.

Либийският посланик посочи пред в. "Вашингтон пост", че взел това решение заедно с работещите в посолството. "Осъждаме случващото се в нашата страна", каза той и призова САЩ и другите световни сили да предприемат действия в ООН и да спрат убийствата в Либия. 

Вчера либийската дипломатическа мисия в ООН оттегли подкрепата си за режима в Триполи, напомня ДПА.     

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати