25 Април 2024 г. Четвъртък

Кадафи срещу либийците

2011-02-21 22:31:17

Втора нощ на сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи в либийската столица. Въздушното пространство над Триполи е затворено.

Бойни самолети обстрелват безразборно квартали на Триполи, според разкази на очевидци.

Свидетел съобщава, че вижда хора, убити при стрелба от бойни самолети. Друг очевидец разказва, че кварталите Фашлом и Завия ал Дахмани са обградени от силите за сигурност.

Хората са на улиците, а над района се виждат пламъци и пушек. Телевизионните канали Ал Джазира и Ал Арабия съобщават за стотици убити.

„Това, на което ставаме свидетели днес, е невъобразимо. Бойни самолети и хеликоптери обстрелват безразборно един квартал след дтуг. Има много, много убити”, разказва пред Ал Джазира Абдел Мохамед Салех. Мъжът казва, че всичко което се движи, е мишена за военните самолети. 

Сейф ал Ислам, син на либийския лидер, отрече пред държавната телевизия информацията, че са бомбардирани квартали на столицата и уточни, че става въпрос за складове за оръжия в отдалечени, ненаселени райони. 

В източната част на града дезертирали войници се бият със силите, лоялни на Муамар Кадафи, съобщи ВВС.

Двама либийски военни пилоти избягаха с машините си в Малта. Те обявили, че са получили заповед да бомбардират протестиращите, съобщи малтийското правителство.

 

Пилотите, които са полковници, излетели от база близо до Триполи. Единият от тях е поискал политическо убежище. Двамата решили да избягат в Малта, след като получили заповед да бомбардират протестиращите в Бенгази.

Полковник Кадафи, най-дълго управлявалият в арабския свят, е изгубил подкрепата на почти цялото общество, коментира ВВС.

Според източници на ВВС той е напуснал столицата. По-рано в понеделник се появиха информации, че е заминал за Венецуела, но след това високопоставен венецуелски източник и министър от либийското правителство опровергаха информацията.

Редица политици вече изоставиха режима. Министърът на правосъдието Мустафа Абдул Джалил подаде оставка заради „прекомерната употреба на сила”.

Вторият по ранг представител на Либия в ООН призова Кадафи да се оттегли и обвини правителството в геноцид.

Представителят на Либия в Арабската лига Абдел Монеим ал Хони обяви, че „се присъединява към революцията”. 
Коалиция от ислямски духовници в Либия обяви за благословен дълг на мюсюлманите да се изправят срещу режима.

Редица райони на страната, включително родният град на Кадафи – Сирт, вече са под контрола на бунтовниците.

Хиляди чужденци се опитват да напуснат Либия. Подготвя се и евакуацията на българите. Регистрираните български граждани в Либия са 500, около 60 от тях с в Бенгази. Правителственият Airbus е готов да излети за Триполи.

Държавната фирма „Техноекспортстрой” е осигурила още един самолет с капацитет от 180 места, който се очаква да пристигне в Триполи на 22 февруари около 12.00 ч. местно време, съобщиха от МВнР.

Засега летището в Бенгази е затворено. Българското външно министерство съветва сънародниците ни в източната част на Либия да не напускат домовете си. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати