26 Април 2024 г. Петък

Либийският срам на Великобритания

2011-02-21 15:59:58

ООН и САЩ поискаха сметка от Лондон за тайните бизнес споразумения с Либия, сключени от правителството на премиера Тони Блеър, пише Daily Mail.

Критиките към Великобритания за сътрудничеството с полковник Муамар Кадафи стават все по-сериозни.

Мона Ришмауи – правен съветник на Върховната комисия на ООН за защита на човешките права, дори прогнозира, че може Лондон да бъде признат за виновен в „съучастничество” в масовите убийства по либийските улици, тъй като голяма част от използваните срещу протестиращите оръжия са доставки от Острова.

От Daily Mail припомнят, че най-сериозните вълнения срещу властта на Кадафи от четири десетилетия идват 7 години, след като Тони Блеър сключи противоречивата „Сделка в пустинята”. Така тогавашният британски премиер извади Либия от изолацията в замяна на бизнес договори за милиарди лири.

Има и сериозни подозрения, че част от сделката е било и освобождаването на осъдения за взривяването на пътнически самолет над Локърби (най-кървавия атентат в британската история) либийски агент Абделбасет ал-Меграхи.

След вдигането на ембаргото през 2004 година, британските оръжейни фирми получиха огромни поръчки за снайпери, сълзотворен газ, гранатомети и амуниции за контрол на тълпи.

Тоест въоръжение за противодействие на всеки протест срещу авторитарния режим на Кадафи. И то идва не от контрабанда или други радикални режими, а от виден блюстител на демокрацията като Великобритания.

Така постепенно износът от Обединеното кралство към Либия стигна до впечатляващите 500 млн. лири годишно, а британското правителство съвсем доскоро приветстваше „бизнес възможностите в Либия”.

Най-малко 150 британски фирми действат на територията на Джамахирията. Само петролният гигант BP има дългогодишен договор за 1.3 млрд. лири плюс отделен проект за сондиране за 545 млн. лири.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати