29 Март 2024 г. Петък

Борисов в договорки с Октопода и ДС!

2011-02-21 15:47:40

Премиерът Бойко Борисов е спрял войната с организираната престъпност и е започнал договаряне с Алексей Петров и ДС.

Това си личало от назначенията в БОРКОР (Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет), който премиерът създал с цел да се измъкне от скандала с подслушванията, заяви Иван Костов.

Шеф на новата структура ще бъде бившият шеф на НСБОП Румен Миланов, а негови заместници - дългогодишният депутат и съветник в парламентарната антикорупционна комисия Елеонора Николова, и бившият директор на ДАНС по времето на тройната коалиция Петко Сертов. Негов съветник в агенцията беше Алексей Петров.

"На война като на война". Сега виждаме официално прекратяване на войната и фаза на договаряне", категоричен бе Командира.

Той визира думите на Борисов при старта на операция „Октопод“ с шумния арест на Алексей Петров.

"Война е - който издържи", така тогава премиерът отговори на въпроса дали очаква ответен удар от засегнати криминални или политически структури във връзка с полицейската операция.

Костов беше категоричен, че никой не е водил разговори с него или с ДСБ за назначенията в БОРКОР и те съответно не са давали подкрепа.

"Ако знаехме, че той ще се договаря с ДС и ще назначава Петко Сертов за член на БОРКОР, въобще нямаше да се въздържаме на последния вот. Сертов е ДС, а Борисов пое ангажимент да не предлага кадри на ДС", категоричен е Командира.

Той определи и като абсурдни обясненията на Борисов за членовете на БОРКОР, че са хора, подкрепени от различни политически партии.

"Самата идея да се прави „червено-син“ консенсус като основа за борба с корупцията е абсурдна. Корупция се бори с факти, доказателства, с внесени обвинения в съда и спечелени дела. Такава идея може да се роди само като член от договор за капитулация", обясни Костов.

Като причина за спирането на войната с престъпността той видя в изказването на бившия зам.-шеф на Митниците Антоний Странджев, който твърди, че висш служител на ГЕРБ е взел подкуп от 4 милиона лева от представител на „акцизния бранш“.

"Ако някой държи този компромат, той може да накара ГЕРБ да подпише договор за прекратяване на войната", смята Командира.

По думите му пък скандално било и назначаването на вътрешния министър на ГЕРБ за началник на предизборния щаб на ГЕРБ.

"Това е недопустимо, това е факт, който трябва да потресе всеки демократ в страната. Не може този, който отговаря за реда за провеждането на избори, да бъде едновременно с това  и началник на щаба на една от участващите партии. Такова нещо в България никога не се е случвало. Това е вече преминаване на границите"Милиционерщината ражда абсурди". 

ДСБ категорично изключи възможността да се коалират на местните избори с представители на ДПС.

"Не може да се договаряме с Ахмед Доган", категоричен е Костов.

А относно ГЕРБ, които оставили отворена вратата за такива коалиции, според Радан Кънев вратата на ГЕРБ към движението е била винаги отворена, тъй като на много места управлявали съвместно с хората на Сокола.


източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати