Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Фев 17
Начало arrow Политика arrow МВР шефът вече няма да разпорежда СРС-та

МВР шефът вече няма да разпорежда СРС-та

  Print E-mail
2011-02-21 15:46:34
източник: dnes.bg

Прилагането на специални разузнавателни средства от службите ще става след подпис на главния секретар на МВР, а не както е в момента – след разпореждане от министъра на вътрешните работи.

Това е една от подготвяните законодателни промени, свързани с използването на СРС. Промяната бе обявена след среща между премиера Бойко Борисов, главния прокурор Борис Велчев, правосъдния министър Маргарита Попова и председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев. 

Те бяха категорични, че използването на СРС-та трябва да се отдели от политиката. Главният прокурор Борис Велчев се аргументира, че има нагласи в обществото, че политически лица не би трябвало да бъдат запознати в пълнота с резултати от СРС-тата и с това кои лица са слагани на контрол.

„Не виждам логика защо политическото лице трябва да дава разрешенията“, коментира премиерът Борисов. Той подчерта, че истинското разрешение за използване на СРС се дава от съдията, защото в момента, в който съдията го разреши, „министърът на вътрешните работи единственото, което прави, е да разпореди включването на машините“.

Според него е най-логично разрешенията да се дават от главния секретар на МВР, защото той знае какъв е капацитетът на службите и дали има възможност да поемат исканите СРС-та.

„Ако е както е в момента – министърът ги подписва, на практика в пъти повечето СРС-та не могат нито да бъдат експлоатирани правилно, нито изписвани, нито предавани на прокуратурата“, коментира Борисов.

По думите му това е една много силна реформа в МВР и възможност да се отделят политическите ангажименти от професионалните, а и ще гарантира максимално правата на гражданите.

Участниците в срещата се обединиха около идеята, че трябва да бъде засилена ефективността на използването на СРС-тата и те да бъдат концентрирани в противодействието на тежката организирана престъпност и корупцията. 

Трябва да бъде засилен и съдебният контрол върху използването и резултатите от СРС-тата и най-вечевърху информацията, която не стига до съда и която по закон трябва да бъде унищожена.

Според министъра на правосъдието, след като съдията дава разрешение за използване на СРС-та, той трябва да контролира и унищожаването им след това.

„По конституция независимата система е съдът“, изтъкна Бойко Борисов, „когато съдията издава разрешение за едно мероприятие, естествено е и той да осъществява контрола върху него“. 

Според премиера така и съдиите ще четат много по-внимателно мотивите, с които се искат СРС-та, защото ще следят използването им и ще налагат санкции.

Правосъдният министър коментира, че засилването на отговорността на съда по отношение на контрола на СРС-тата не означава, че ще намалеят правомощията на парламентарната подкомисия за контрол на СРС.

Друга идея е гражданите да бъдат уведомявани по служебен път, когато срещу тях са използвани СРС-та, които не са стигнали до съда, и те да могат да търсят обезщетение. Маргарита Попова обясни, че ще бъдат изработени ясни вътрешноведомствени правила за използване на СРС-та, част от които ще бъдат публични. Така хората ще знаят кой за какво отговаря и при нужда ще могат да търсят обезщетение.

От думите на Борисов стана ясно, че управляващите са си поставили срок за прокарване на законодателните промени до юлския доклад на Европейската комисия. По думите му целта на управляващите е докладите да намалеят и България да излезе от мониторинговия механизъм максимално бързо.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Има достатъчно основания да се смята, че има акт на корупция." Това заяви пред Нова телевизия Александър Симов от БСП.Той подчерта, че няма как записът да бъде манипулиран ...
  Новини ГЕРБ са в паника, така че твърдят неистини и глупости. Те са уплашени и усещат, че концертът свършва и си отиват. Това заяви пред bTV заместник-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов по ...
  Новини "На мен лампи ми светят винаги, режисьор съм и се занимавам с всичко. Интересува ме мръсотията и ми се налага да се занимавам с нея като човек". Това заяви пред bTV министърът на културата ...
  Новини Конкурсът по избор на изтребители беше опорочен. Това заяви президентът Румен Радев след тържествения водосвет за Богоявление пред Паметника на незнайния воин."Настоявах да се спази процедурата ...
  Новини Европредседателството, както и добрата икономическа конюнктура по света са създали предпоставки за една добра политическа година, но въпреки това есенният политически сезон у нас беше маркиран ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?