27 Април 2024 г. Събота

МВР шефът вече няма да разпорежда СРС-та

2011-02-21 15:46:34

Прилагането на специални разузнавателни средства от службите ще става след подпис на главния секретар на МВР, а не както е в момента – след разпореждане от министъра на вътрешните работи.

Това е една от подготвяните законодателни промени, свързани с използването на СРС. Промяната бе обявена след среща между премиера Бойко Борисов, главния прокурор Борис Велчев, правосъдния министър Маргарита Попова и председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев. 

Те бяха категорични, че използването на СРС-та трябва да се отдели от политиката. Главният прокурор Борис Велчев се аргументира, че има нагласи в обществото, че политически лица не би трябвало да бъдат запознати в пълнота с резултати от СРС-тата и с това кои лица са слагани на контрол.

„Не виждам логика защо политическото лице трябва да дава разрешенията“, коментира премиерът Борисов. Той подчерта, че истинското разрешение за използване на СРС се дава от съдията, защото в момента, в който съдията го разреши, „министърът на вътрешните работи единственото, което прави, е да разпореди включването на машините“.

Според него е най-логично разрешенията да се дават от главния секретар на МВР, защото той знае какъв е капацитетът на службите и дали има възможност да поемат исканите СРС-та.

„Ако е както е в момента – министърът ги подписва, на практика в пъти повечето СРС-та не могат нито да бъдат експлоатирани правилно, нито изписвани, нито предавани на прокуратурата“, коментира Борисов.

По думите му това е една много силна реформа в МВР и възможност да се отделят политическите ангажименти от професионалните, а и ще гарантира максимално правата на гражданите.

Участниците в срещата се обединиха около идеята, че трябва да бъде засилена ефективността на използването на СРС-тата и те да бъдат концентрирани в противодействието на тежката организирана престъпност и корупцията. 

Трябва да бъде засилен и съдебният контрол върху използването и резултатите от СРС-тата и най-вечевърху информацията, която не стига до съда и която по закон трябва да бъде унищожена.

Според министъра на правосъдието, след като съдията дава разрешение за използване на СРС-та, той трябва да контролира и унищожаването им след това.

„По конституция независимата система е съдът“, изтъкна Бойко Борисов, „когато съдията издава разрешение за едно мероприятие, естествено е и той да осъществява контрола върху него“. 

Според премиера така и съдиите ще четат много по-внимателно мотивите, с които се искат СРС-та, защото ще следят използването им и ще налагат санкции.

Правосъдният министър коментира, че засилването на отговорността на съда по отношение на контрола на СРС-тата не означава, че ще намалеят правомощията на парламентарната подкомисия за контрол на СРС.

Друга идея е гражданите да бъдат уведомявани по служебен път, когато срещу тях са използвани СРС-та, които не са стигнали до съда, и те да могат да търсят обезщетение. Маргарита Попова обясни, че ще бъдат изработени ясни вътрешноведомствени правила за използване на СРС-та, част от които ще бъдат публични. Така хората ще знаят кой за какво отговаря и при нужда ще могат да търсят обезщетение.

От думите на Борисов стана ясно, че управляващите са си поставили срок за прокарване на законодателните промени до юлския доклад на Европейската комисия. По думите му целта на управляващите е докладите да намалеят и България да излезе от мониторинговия механизъм максимално бързо.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати