27 Април 2024 г. Събота

Пресата днес

2011-02-21 08:29:41

Сега пише:

582 809 български граждани живеят на места, където няма лични лекари, сочи справка на Министерството на здравеопазването, е водещата новина за „Сега”. Това е населението на градовете и селата, към които няма достатъчно интерес от страна на джипитата. Данните са събрани от МЗ във връзка с новата здравна карта на страната, в която пише и колко е минималният и максималният брой общопрактикуващи лекари, нужни за покриване на нуждите на населението. Общо незаетите лекарски практики у нас са 424, но броят на населените места без лекар е по-голям, тъй като част от практиките обхващат по няколко села. Става дума за неатрактивни райони - слабо населени, планински и отдалечени. Най-много незаети практики има в област Кърджали - 51.

 Труд пише:

Има опасност през 2060-2062 г. България да остане без селско население, ако се запази тенденцията и темпото за обезлюдяване на селските райони. Изводът е от проучването “Демографски перспективи пред българското село” на Института за изследване на населението и човека на БАН, четем в „Труд”. Главен асистент Николай Цеков, един от авторите на изследването, уточни, че това не бива да се приема като дълбока демографска прогноза. Но риск имало. За последните 60 г. броят на живеещите в селата е намалял с близо 3 млн. души. Сега в малките населени места живеят около 2 млн., или под 28% от населението. Преди 100 г. едва 20% от хората са били в града.

 Монитор пише:

Рекордно малко ученици ще приемат след 7 клас гимназиите тази година заради демографската криза. Школата в цялата страна ще опустеят с 6000 тийнейджъри, които са повече от достатъчни да запълнят всички столични гимназии в 8 клас, показала проверка на „Монитор”. Причината е, че точно 14 години навършват родените през 1997 година, когато заради хиперинфлацията и ниските доходи повечето семейства не планираха деца.

 Дневник пише:

Сгрешени данни в регистъра на държавните помощи лишават фирмите от шанс да получат еврофинансиране. За проблема сигнализираха консултанти и компании, пострадали от несъответствието, съобщава „Дневник”. Въпросът се появи на дневен ред, след като голям процент проекти по няколко схеми на оперативната програма "Конкурентоспособност" отпаднаха заради разминавания между декларираните от компаниите данни и тези в регистъра, обяснява вестникът. Според фирми и консултанти в регистъра понякога се вписват не реално изплатените суми по приключили проекти, а първоначално договорените.

Класа пише:

Лекарите, както и адвокатите все по-често участват в порочните схеми – т.е. едни и същи адвокати пишат едни и същи искове, с експертизи/диагнози на едни и същи лекари. С други думи – играят в екип. Това разкрива пред „Класа“ председателят на Асоциацията за застрахователна сигурност Юрий Тодоров. По думите му в последно време се наблюдава ръст при схемите, свързани с медицинско заболяване, отговорност на работодателя, злополука. Други група адвокати пък се занимават със случаи на лица с ниска грамотност, пострадали при пътни инциденти.

 Новинар пише:

Управляващите започнаха битката за гласовете на турските изселници, отбелязва „Новинар”. През уикенда министрите на финансите Симеон Дянков и на културата Вежди Рашидов проведоха среща с група от около трийсетина представители на изселнически организации от Истанбул и от тракийския регион. В същото време изселнически организации поискаха оставката на лидера на ДПС Ахмед Доган. Изселниците подкрепят Касим Дал, който вече се оттегли от ръководството и бе изключен от движението. В мотивите си те пишат, че са обидени на лидера, тъй като нито веднъж не е благоволил да проведе среща с тях, освен това не ходел редовно в парламента, а и доносничел на бившия репресивен апарат.

Стандарт пише:

Трета банда за поръчкови убийства ще бъде арестувана всеки момент, разкри пред "Стандарт" вътрешният министър Цветан Цветанов. Групата на Килърите 3 е от трима души. Около 2000 година те са ликвидирали криминално проявен мъж, след което са хвърлили трупа в язовир. "Същата банда е отговорна и за опит за убийство на известен подземен бос преди няколко години", допълни Цветанов. Според запознати става въпрос за един от тарторите на наркомафията. Първата група за мокри поръчки бе разбита през лятото на миналата година. За неин лидер е сочен шефът на федерацията по сумо Петър Стоянов.

 24 часа пише:

От 600 до 5000 лв. е глобата за плодове и зеленчуци, които се продаватпо пазарите без табелка откъде идват. Още днес тръгват масирани проверки първо по борсите, а после и на пазарите, казва пред „24 часа” зам.-шефът на агенцията по храните Антон Величков. Те са заради 100-те тона йордански домати, краставици и пипер, в които бяха открити пестициди до 10 пъти над нормата.

източник: kafene.net

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати