29 Март 2024 г. Петък

Министър Трайков кани саудитски принц да инвестира у нас

2011-02-21 07:35:51

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се срещна в Рияд с принц Ал-Уалид ибн Талал ибн Абдулазис Ал-Сауд – един от най-богатите и влиятелни хора в света, член на саудитското кралско семейство, съобщи пресцентърът на МИЕТ.

Двамата са обсъдили икономическата ситуация в света, развитието на енергийния пазар и потенциала на България като инвестиционна и туристическа дестинация.

Трайчо Трайков е в Саудитска Арабия за участие в Международния енергиен форум във вторник, който ще отбележи 20-годишния диалог между страните производителки и страните потребителки на петрол. 

В срещата с принц Ал-Уалид ибн Талал Ал-Сауд са взели участие членовете на официалната българска делегация и представители на Българо-саудитския бизнес съвет.

Трайчо Трайков е запознал принц Ал-Уалид ибн Талал ибн Абдулазис Ал-Сауд с икономическото състояние на България и с възможностите за инвестиции в страната. Разменени са мнения за предстоящата извънредна среща на Международния енергиен форум, необходимостта от баланс между интересите на страните производителки и потребителки на петрол и природен газ и ролята на Саудтска Арабия в международния енергиен диалог. 

Участието на България в срещата ще затвърди активната й роля в международния енергиен диалог и ще укрепи политиката й за национална енергийна сигурност и диверсификация на енергийните доставки, е подчертал българският министър.

Трайчо Трайков и принц Ал-Сауд са обсъдили различни възможности за инвестиции и бизнес в България като продължение на водените от принца разговори за инвестиции в България по време на неговото гостуване в страната на 1 юли 2009 година. 

Специално внимание е било отделено на туристическия потенциал на нашата страна. Двете страни са се споразумели да проучат възможностите за изграждането в България на хотел от веригата "Four Seasons" ("Четири сезона"). 

Трайчо Трайков е подчертал, че политиката на ръководеното от него министерство е да подкрепя всяка инициатива, която е от полза за бизнеса и за развитието на двустранните отношения.

В понеделник Трайчо Трайков ще се срещне с ръководството на Съвета на саудитските търговско-промишлени палати. В негово присъствие ще бъде подписано споразумение за сътрудничество между Съвета и Българската търговско-промишлена палата.

Във вторник Трайков ще участва в министерската среща на Международния енергиен форум, чиято работа се очаква да завърши с приемане на Харта на страните участнички. 

Българското правителство одобри проекта на хартата при условие за последваща ратификация. В програмата на българския министър са предвидени  и срещи с министъра на петрола и минералните ресурси на Саудитска Арабия Али ибн Ибрахим ал Нуейми и министъра на търговията и промишлеността Абдула ибн Зейнал Али Реза.


източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати