27 Април 2024 г. Събота

Цветанов не изключи следизборни коалиции с ДПС по места

2011-02-20 16:07:14
Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов остави отворена врата за партньорство с ДПС по места след предстоящите местни избори.

Попитан каква ще бъде коалиционната политика на ГЕРБ спрямо ДПС и ще излезе ли партията със становище да не се коалират за вота структурите й по места с движението на Ахмед Доган, Цветанов каза, че местните организации имат своята оперативна свобода въз основа на състоянието в съответното населено място евентуално да участват съвместно на изборите.

С ДПС в Кърджали няма какво да се говори, каза Цветанов, но даде пример с Разград, където през 2007 г. ГЕРБ участва самостоятелно, но след изборите председателят на общинския съвет е избран от ГЕРБ с подкрепата и на ДПС.

След като бъдат приключени изборите, трябва да се търси консенсусът за воденето на добрите, прагматичните политики, които да бъдат само и единствено в интерес на обществото, каза Цветанов. Увери, че ГЕРБ няма да участва на изборите в коалиция с ДПС по места, и напомни практиката на партията си да играе самостоятелно.

Попитан дали в такъв случай допуска следизборни коалиции с ДПС в някои общини, Цветанов повтори, че няма проблем да бъдат обсъждани съвместни политики с други формации след приключване на изборите, но стига те да са в интерес на гражданите. Не изключи партньорство след изборите и с формации от целия спектър.

Цветанов и членовете на предизборния щаб на ГЕРБ представиха критериите за кандидатите на ГЕРБ за общински съветници и кметове. Претендентите ще трябва да декларират имотното си състояние, произхода на средствата, с които е добито, участието си във фирми и неправителствени организации, както и че са с чисто агентурно минало.

Други изисквания към кандидатите са предишно членство в друга партия да не ги е дискредитирало, да са "почтени, компетентни и инициативни". Кандидат-кметовете за следващ мандат ще се отчетат пред партийното ръководство и ще трябва да представят писмена визия за развитието на общината. Претендентите на ГЕРБ не трябва да са се дискредитирали от участието си в изпълнителната, законодателната и местната власт.

Попитан дали на тези условия не трябва да отговарят и членовете на предизборния щаб, в който освен  Цветанов влиза и Искра Фиосова, шефът на групата на ГЕРБ Красимир Велчев (човекът за връзка между щаба и депутатите) посочи, че ГЕРБ няма да "отстрелва масово" по слухове и клевети. Ако приемем, че оклеветените няма да участват в щаба или да са кандидати, това означава, че БСП лесно ще елиминират всички наши качествени претенденти, оклеветявайки ги, добави Велчев.

За кандидат-президента на ГЕРБ Цветанов коментира, че има много възможни кандидатури. "Това, което беше споменато от лидера на ГЕРБ, че аз мога да бъда евентуална кандидатура, мисля, че видяхте какъв беше резулататът от това", добави Цветанов. И отбеляза, че създаването на щаба и обявяването му по никакъв начин не ограничава възможностите на всички, които са част от него, да бъдат номинирани за бъдещата президентска кампания.

Цветанов отказа да коментира дали смята, че има все още шансове да бъде кандидат за президент, след като няма практика претендентите сами да водят кампанията си. Добави само, че всеки един от партия ГЕРБ се съобразява с политическите решения, взети от колективния орган - Изпълнителната комисия.

Надали има днес някой, който би могъл да каже кой ще бъде кандидатът за президент, посочи Цветанов и увери, че "бъдещият президент на страната ще бъде от партия ГЕРБ". Кой ще е той не е толкова от значение, важното е той да бъде стойностен, качествен и да бъде човек, който изпълнява ангажиментите си и да се ръководи от конституцията и върховенството на закона, смята Цветанов.

По думите му кандидатът ще бъде обявен през май или юни. На въпрос дали това забавяне е свързано с номинацията на екипа около Алексей Петров Цветанов каза, че е несериозно да се обвързват решенията на ГЕРБ с каквито и да е други решения - било на политическо ниво, било на организирана престъпност.


От ГЕРБ обявиха, че няма да водят компроматна война в предстоящата предизборна кампания. Цветанов предупреди бъдещите кандидати, че може да чуят по време на агитацията неподозирани неща за себе си, и напомни компроматната кампания през 2007 г. срещу тогавашния претендент на ГЕРБ за кмет на Бургас Димитър Николов, който въпреки това сега е един от успешните кметове на партията. Шефът на щаба обяви, че ГЕРБ няма да се включи в нечистата игра, която се води срещу нея, и се надява на прагматична кампания, с равни играчи, от които на състезатален принцип да победи най-добрият.

Той съобщи, че има независими кметове, които желаят да станат членове на ГЕРБ. Последният пример е кметът на Раднево, който е приет вече в партията и евентуално ще бъде номиниран отново за кмет. Другият сигурен кандидат е Димитър Николов - за Бургас. Амбицията на ГЕРБ е да спечели кметските места в Пловдив и Варна.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати